11. septembri memoriaal ja muuseum on avanud veebilehe, kuhu kogutakse kokku tavakodanike tehtud amatöörvideod, fotod ja mälestused toimunud tragöödia kohta, vahendab Sky News.

Samuti on veebilehel üles pandud professionaalsete fotograafide, põgenevate maailma kaubanduskeskuse töötajate ja pealtnägijate fotod ning video- ja audiomälestused.

Uut videot lennuki sööstmisest maailma kaubanduskeskuse hoonesse saab vaadata SIIT.

USA president Barack Obama osaleb reedel terrorirünnakute mälestusüritusel Washingtonis Pentagonis, mille vastu korraldatud rünnakus hukkus 184 inimest. Neljapäeval kutsus president ameeriklasi üles tähistama terroriaktide aastapäeva vabatahtliku tööga, vahendab Associated Press.

Obama administratsioon on loobunud pärast 11. septembri terroriakte käibele võetud mõistest „sõda terrorismiga”. Võitlus al-Qaida vastu jätkub siiski endiselt, eeskätt Pakistanis, kus Obama sõnul on peaülesanne äärmuslike rühmituste hävitamine.

Terrorirünnakute ajal oli Obama 40-aastane senaator ja tegi ka mõne päeva pärast avalduse. Obama sõnul oli julgeolekualase olukorra parandamisele lisaks veelgi raskem ülesanne — teo põhjuste mõistmine. Tulevase presidendi arvates oli rahulolematus välja kasvanud vaesusest, hoolimatusest ja lootusestusest.

Obama avaldus ei pälvinud 2001. aastal suurt tähelepanu. Ajaleheruumi võtsid enese alla tollase presidendi George W. Bushi New Yorgis peetud kihutuskõned, millest sigines kiiresti kaks sõda.

Kaaperdatud reisilennukite abil toime pandud terrorirünnakud nõudsid USA-s ligi 3000 inimelu.

NYC mälestab 9/11 ohvreid