Seitsmeteistkümnest kumminuiadega varustatud politseinikust koosnev üksus, kelle rahvas on “surnuüksuseks” ristinud, hakkab järgmise aasta algul valvama umbes 20 kalmistut Riias ja selle ümbruses, ütles linnanõukogu liige Juris Karpovics.

“Meil on suur probleem sellega, et inimesed võtavad kohe pärast matust haualt lilled ja müüvad need järgmistele leinajatele maha,” rääkis Karpovics.

Läti keskmine kuupalk on umbes 150 latti, roos maksab umbes üks latt. Kaebused lillevarguste pärast kalmistutel on viimastel aastatel aina sagenenud, ütles politsei esindaja Krists Leiskalns.

Kui keegi lillevarguselt tabatakse, võetakse ta vahi alla ja esitatakse talle süüdistus. Kalmistuvargus on Läti kriminaalkoodeksis eraldi kuriteona kirjas ja selle eest võib saada kuni aastase vanglakaristuse.

Riia kavatseb eriüksuse ülalpidamisele ja varustamisele kumminuiade, käeraudade ning mobiiltelefonidega kulutada 51.500 latti aastas, ütles Karpovics.

Loodetavasti aitab kalmistute valvamine takistada vandaale hauakive ümber lükkamast ja noorukeid surnuaial trimpamast, lisas ta.