Kesk-Itaalia linn L'Aquila sai üle ilma tuntuks käesoleva aasta 6. aprillil, kui teda raputas võimas 5,8-magnituudine maavärin. Surma sai toona 300 inimest, üle 50 000 jäi kodutuks, märgib RIAN.

Pärast kevadist tragöödiat otsustas Itaalia valitsus solidaarsuse ja maavärinas kannatanute toetuse märgiks viia G8 tippkohtumise La Maddalenast Sardiinia saarelt üle just paljukannatanud L'Aquilasse.

Seismiline aktiivsus L'Aquila lähistel jätkub ka praegugi. Viimati oli seal maapinna kõikumist tunda alles sel esmaspäeval, 6. juulil kui toimus korraga neli väiksemat maavärinat, millest tugevaim oli 3 magnituudi.

Juhul kui maa-alused tõuked jätkuvad ning hakkavad ohustama maailma eliitriikide liidreid, siis algab korraldajate „plaan B". Kohalik meedia uuris enne foorumit välja, et see käivitub kui tõugete tugevuseks on 4-4,5 magnituudi. Algul viiakse nad punkrisse ja seejärel evakueeritakse.

Sellest hoolimata on L'Aquilas kõik valmis. Lisaks maailma kaheksale juhtivale tööstusriigile (Venemaa, Suurbritannia, Saksamaa, Itaalia, Kanada, Ameerika Ühendriikide, Prantsusmaa, Jaapan) osalevad tippkohtumisel ka nn viie grupp (Brasiilia, India, Hiina RV, Mehhiko, LAV) ja Egiptus.

Itaaliasse saabuvad ka Euroopa Liidu, Austraalia, Indoneesia, Lõuna-Korea, Türgi, Hollandi, Hispaania ja Taani juhid. Abruzzo pealinna tulevad ka aafriklased - Alžeeria, Nigeeria, Senegali ja Angoola esindajad ning Aafrika Liidu president.

G8 tippkohtumisele on akrediteeritud 3500 ajakirjanikku 60 riigist, kel lubatakse esmakordselt töötada suurest poliitikast vaid kõigest mitmesaja meetri kaugusel.