Kuigi USA Ühendatud Staabiülemate Komitee esimees teatas pärast kaht öist rünnakut, et vastupanu oli nõrk, kirjutab mainekas reporter Seymour Hersh The New Yorkeris, et Taliban üllatas USA sõdureid ühel objektil ägeda vastupanuga.

Hershi andmeil väljusid USA eriväelased ühest Kandahari-lähedasest hoonest, mida mõnikord kasutas Talibani juht mulla Mohammad Omar, kui Talibani võitlejad tule avasid.

“Tegemist oli justkui varitsusega,” sõnas Hershile üks kõrge sõjaväelane. “Taliban tulistas kergerelvadest ja granaadiheitjatest või miinipildujatest.”

Tulevahetuses sai 12 USA eriväelast haavata, neist kolm raskelt, avaldas anonüümseks jäänud ohvitser reporterile.

USA kaitseametnikud keeldusid teateid kommenteerimast.

Hersh, kes varem on esimesena avalikustanud andmed USA mehitamata, kuid rakettidega varustatud luurelennukite kasutamise Afganistanis, kirjeldas ka mõningate kõrgete sõjaväelaste pahameelt seoses Pentagoni avaldatud videolõikudega 20. oktoobri öisest teisest dessandist, mille käigus üksuse Army Rangers võitlejad ründasid Kandahari-lähedast lennuvälja.

Eelkõige olid pahased Delta Force-i ohvitserid, kelle arvates tuleks taolistest operatsioonidest avalikkust üldse mitte teavitada.

Hershi sõnul põhjustas 12 eriüksuslase haavatasaamine ja avalikkuse suur tähelepanu ägedaid sisevaidlusi, mille tagajärjel ei ole edaspidi sarnaseid dessante korraldatud, või vähemalt ei ole nende kohta teavet avaldatud.

Pärast 20. oktoobri rünnakuid kinnitas Ühendatud Staabiülemate Komitee juht kindral Richard Myers, et dessandid olid edukad ning Taliban osutas vaid “kerget vastupanu”.

Kuigi dessantide eesmärk oli koguda luureandmeid, tunnistasid ametiisikud hiljem, et kaasatoodud materjalid olid enamasti väärtusetud, kirjutab Hersh.