Näiteks ei pea keeleeksamit tegema inimesed, kellel on probleemid mälu või orientatsiooniga. Kokku on nimekirja kantud 87 häiret ja 111 diagnoosi, kirjutab mõjukas Vene ajaleht Kommersant.

Lisaks sellele on pikendatud keeleeksami vastuvõtmist, mille lõpptähtajaks oli varem määratud 1. jaanuar 2010. Uut tähtaega pole veel kindlaks määratud.

Otsuse tingis „tehniline" põhjus: ametnike arvutuste kohaselt kuluks kõigilt Läti elanikelt, kes soovivad keeleeksamit anda, ligi 14 aastat. Vastavalt justiitsministeeriumi andmetele elab Lätis umbes 400 000 venekeeleset kodanikku, kellest umbes 200 000 inimest peavad läbima läti keele oskuse atesteerimise.

Kommenteerides võimude uuendust, ütles vasaktsentristliku venemeelse erakonna PCTVL (ka ZaPTšEL - Inimõiguste Eest Ühtses Lätis) kaasesimees Juri Sokolovski: „Me võime tähistada väikest võitu."     

Aastal 2008 suurendas Läti valitsuskabinet mitmekordselt nende ametite arvu, mille esindajad peavad omama riigikeele oskaja tunnistust - 48 ametilt tõusis see 1200ni. Veebruaris 2009 oli valitsus sunnitud tööandjate ja töövõtjate surve tõttu viima tööseadusse parandused sisse.