53-aastast Vladimir Barsukovi, kellel on kuulujuttude põhjal minevikus olnud sidemeid peaminister Vladimir Putiniga, süüdistatakse lisaks kuritegeliku sündikaadi loomises, mida peeti kunagi kõige mõjuvõimsamaks maffiajõuguks Peterburis, vahendab The Times.

Julgeolekuekspertide sõnul oli Barsukovi võimu tipul olles tema käsutuses kuni 2000 meest.

Barsukov, kes kaotas 1994. aastal rivaalitseva grupeeringu tapmiskatse tagajärjel parema käe, istus kohtus kuulikindlas klaaspuuris. Tema väidetavad abid, kes on samuti kohtu all, kuulasid tähelepanelikult, kui boss neile midagi sosistas.

Sama aupaklikud olid ka kohtunikud ja prokurörid, kui Barsukov tunnistajat küsitlema asus.

Barsukovi süüdistatakse 2006. aastal toimunud Peterburi naftaterminali kontrollinud ärimehe Sergei Vassiljevi mõrvakatses.

Kaks AK-47 automaatidega relvastatud meest avasid Vassiljevi Rolls-Royce’i pihta tule, kui viimane läbi Peterburi kesklinna sõitis. Üks Vassiljevi ihukaitsjatest hukkus ja kaks said raskelt haavata. Ka Vassiljev ise sai raskelt haavata. Koomast ärgates süüdistas Vassiljev Barsukovi, keda ootab süüdimõistmise korral eluaegne vanglakaristus.

„Barsukov mängib oma liigas,” ütles üks Peterburi ärimees, kes on Barsukovi tundnud üle kümne aasta. „Otsus ta lõplikult ära koristada on poliitiline otsus, mis tehti kõige kõrgemal tasemel.”

Barsukov oli 1990. aastatel väidetavalt seotud Putiniga, kes oli tollal just KGB teenistusest erru läinud ja saanud Peterburi aselinnapeaks.

Mehed olid väidetavalt seotud Putini abi Vladimir Smirnovi kaudu. 1994. aastal tegi Putin Peterburi kütusekompaniist linna ainukese kütusetarnija.

Tol ajal oli Smirnov kompanii juhtiv aktsionär. Kohaliku meedia teatel kontrollis ettevõtet Tambovi maffia, mille asutas väidetavalt Barsukov.

Ühtegi seost Putini ja maffia vahel pole kunagi suudetud tõestada. Barsukov on sidemeid Putiniga eitanud, kuid mõlemad tulid 1990. aastate kaosest Peterburis välja tugevamatena kui varem.

Maffiasõdade käigus saavutas Barsukov kuulsuse kui Venemaa Al Capone. Pärast seda kui teda üritati kuulipildujatulega tappa oli mees kuu aega koomas. Tema parem käsi amputeeriti õlast alates ning kuulid oli läbistanud ka kõhu, rinna ja kopsud. Barsukovi südames on endiselt kuulikillud.