Välisminister Urmas Paet kohtus täna Hanois Euroopa ja Aasia välisministrite kohtumise (ASEM) raames Singapuri välisministri Georg Yong-Boon Yeo ning Tai välisministri Kasit Piromyaga.

Eesti ja Tai välisminister arutasid kohtumisel Taisse sisenemiseks viisavabaduse kehtestamist Eesti kodanikele. Tai välisminister Kasit Piromya avaldas Paeti sellekohasele ettepanekule põhimõttelist toetust. „Arvestades Tai kui turismimaa populaarsuse kasvu Eesti elanike seas oleks viisavabaduse kehtestamine vajalik,” lisas Paet.

Paeti sõnul on Eesti ja Tai suhted tihedad just kultuuri- ja hariduskoostöö vallas. „Eesti hindab kõrgelt Tai haridusministeeriumi ja Eesti aukonsuli tegevust stipendiumide pakkumisel Eesti õpilastele ning tudengitele, et võimaldada neil õppimist rahvusvaheliselt tunnustatud Tai koolides,“ ütles Paet.

Kohtumisel räägiti ka majandussuhete arendamisest. Riikidevahelisi majandussuhteid aitaks süvendada topeltmaksustamise vältimise lepingu sõlmimine.

Paet ja Piromya rääkisid kohtumisel ka aukonsulite võrgustiku laiendamisest. „Hetkel on Tais üks Eesti aukonsul, aga seoses Tai muutumisega eestlaste jaoks üha atraktiivsemaks reisisihiks Kagu-Aasias, on Eesti algatanud protsessi, et nimetada Eesti aukonsul ka Phuketisse,“ märkis Paet.

Välisminister Paet arutas oma Singapuri kolleegi Georg Yong-Boon Yeoga majandussuhete edendamist ja riikidevahelise lepingulise baasi laiendamist.

Eesti välisministri sõnul on Singapur oluline tipptehnoloogia- ja innovatsioonikeskus, kellega Eesti soovib koostööd arendada just teadmistepõhises sektoris. Samuti räägiti kohtumisel turismi arendamise võimalustest.

Paet kutsus Tai ja Singapuri kolleegi Eestisse visiidile.