“Meie ei ole absoluutselt saientoloogidega seotud, sellele (saientoloogiale - toim.) olen ka ise täielikult vastu,“ kinnitas võõrutuskeskuse kõneisik Moonika Saade Päevaleht Online’ile.

Selle kohta, et keskusel usuga igasugune side puudub, on neil Saade sõnul olemas ka organisatsiooni Euroopa peakorterist saadud tõend, mille andmeil toimus saientoloogia kiriku ja Narcononi jagunemine 1981. aasta detsembris. Siis registreeriti Narconon kui mittereligioosne ja mittetulunduslik ühendus.

„Kui võrrelda kõige selle hulka, mida Ron Hubbard on loonud, siis meie kasutame ainult võrdlemisi väikest osa sellest,“ märgib venekeelne tõend, mille keskus Päevalehele saatis. „Kasutame seda osa, milles ta kirjutab narkootikumidest ja narkosõltuvusest.“

Tallinna abilinnapea Merike Martinson märkis, et linn on võõrutuskeskuse tegevusega igati rahul. „Uimastiennetuskomisjoni liikmed on teadlikud erinevate riikide suhtumisest programmi,“ sõnas abilinnapea ja lisas, et komisjon kontrollis enne keskuse tegutsema hakkamist ka Narcononi tausta.

Samas rahalist toetust pole linn keskusele seni veel andnud, kuigi Narconon on selleks taotlusi teinud. Ka praegu ei toetata projekti tegevust Tallinna linna eelarvelistest vahenditest.

Saientoloogia pole Eestis keelatud

Siseministeeriumi usuasjade osakonna nõuniku Ringo Ringvee sõnul ametlikult usulise organisatsioonina saientolooge Eestis ei tegutse, kuid keelatud pole see siin samuti.

„Osades riikides ei ole küll saientoloogiat tunnustatud riigi poolt religioosse organisatsioonina, kuid see ei tähenda, et nad keelatud oleksid,” selgitas Ringvee.

Mis puudutab Narconon Eesti tegevust, siis nende organisatsiooni seotuse kontrollimine saientoloogiaga ei kuulu Ringvee sõnul siseministeeriumi ülesannete hulka.

”Üks põhjus selleks on Narconon-nimeliste uimastivõõrutuskeskuste üldteadaolev seotus saientoloogia ning viimase rajaja L. Ron Hubbardi teostega, mida ka teistes riikides tegutsevad Narconon-keskused ei varja,” märkis ta.

Omalaadne võõrutusprogramm kestab kokku 5-7 kuud ning sõltuvusest vabaks saada lootvaid kliente nimetatakse õpilasteks. Raviks kasutatakse aga spetsiaalset kaheksa sammu programmi. Iga sammu kohta on muuhulgas raamat erinevate psühholoogiliste ülesannete ja selgitustega toimetulekuks, mille õpilane läbi töötab.

Kuna seni puudub raviks kasutatavate raamatute tõlge eesti keelde, ei saa keskus vastu võtta eestikeelseid kliente. Kui klient keskusest lahkub, on tal võimalus külastada Väike-Ameerika tänaval asuvat peakontorit ja saada edasist nõu ning abi.

USA ulmekirjanik L. Ron Hubbard rajas saientoloogia usuteooria 1950ndatel aastatel, mil ilmus tema pseudoteaduslik peateos “Dianeetika", varsti pärast seda rajati ka saientoloogia kirik. Teadaolevalt ei tunnista saientoloogiat lubatud religioonina näiteks Kanada, Saksamaa ja Prantsusmaa.

Mõned aastad tagasi püstitasid saientoloogide misjonärid kollase telgi ka Lasnamäele, kus lasksid huvilistel teha tutvust oma elektropsühhomeetri ning õpetuse aluseid tutvustavate “pamflettidega”.

Kui saientoloogide kirikut on süüdistatud teiste hädade läbi raha teenimises, siis Narconon teadaolevalt oma tegevuse läbi raha ei teeni.