Euroliidu politseinikud kasutasid serblaste vastu pisargaasi ja heligranaate, kuna tekkis oht, et võivad tekkida kokkupõrked albaanlastega, teatab Serbia telekanal B92.

Linna põhjaosas elavate serblaste meelepaha põhjuseks oli albaanlastele antud luba alustada remonti serblaste linnaosas asuvates majades.

Politsei oli sunnitud sekkuma kui serblased hakkasid lähenema linna kaheks eraldavale piirile ning tekkis rüseluste oht. Kosovska Mitrovica on jagatud serblaste ja albaanlaste vahel kaheks - piiri valvavad politseinikud ja rahvusvahelised jõud.

Albaanlaste poole peal pole serblaste asumeid, kuid Serbia poolel on mõned albaanlaste kvartalid. Serblased kinnitavad, et vastavalt 2000. aasta kokkulepetele tohib albaanlaste maju remontida vaid Serbia kogukonna loal.

Remondi vastu suunatud protestiaktsioonid algasid juba aprilli algul. Serblaste kogukonna esindaja kurtis, et kohtumise euroliidu ametnikega, kes vastutavad turvalisuse eest Kosovos tulemusi ei andnud.

Veebruaris 2008 kuulutas ÜRO valituse all olev Kosovo ühepoolselt välja sõltumatuse Serbiast. Praeguseks on seda iseseisvust tunnustanud 58 riiki, teiste seas ka USA ja paljud ELi riigid.

Belgrad seda ei tunnusta ja saatis sügisel 2008 ÜRO rahvusvahelisse kohtusse pöördumise, milles palus hinnata sellisel moel iseseisvuse väljakuulutamise seaduslikkust.