Venemaale on nagu õhku vaja riiki, millega suhtlemisel puuduksid igasugused probleemid. Võiks ju arvata, et sellisteks sobivad hästi näiteks Kasahstan või Valgevene, kuid nende puhul jääb segama autoritaarsus, ettearvamatus, riigijuhtide ambitsioonid ja vähene lugupeetus teistes riikides. Seda ei saa aga öelda Soome kohta. Stabiilne läänelik demokraatia, tugev majandus, rahvusvahelise kogukonna austatud liige.

Suhteid Soomega saab alati eeskujuks tuua. Kas või venevaenulikele baltlastele, kes on ühed vastikud tülinorijad. Näete, soomlastel pole meie kohta midagi halba öelda, kuigi nad on ju peaaegu samasugused kui eestlased. Te ju ometi mõistate, Soome on ikkagi vana ja usaldusväärne demokraatlik riik – keda te siis rohkem usute, neid või Balti hüsteerikuid? Soomlasi üritatakse panna kangekaelseid baltlasi mõistust pähe võtma, kuigi siinkohal on Vene pool valearvestusi teinud.

Kui Eestis seostub Venemaaga poliitika, hirm ja võõristus, siis Soomes mõeldakse kaubavahetuse ja majandusliku hiigelpotentsiaali peale. Probleemiks peetakse Venemaa bürokraatlikku asjaajamist, aga mitte piiri taga laiutavat sõjamasinat. Tähtsaks peetakse vene keele õppimise riiklikku soodustamist, kõikvõimalike suhete arendamist. Venelased ostavad Soomes maad, nüüd palub Halonen soomlastele Venemaal samasugust võimalust.

Selline on soomlase praktiline ja pragmaatiline meel. Kui peigmees on rikas, ei kõlba teda ära põlata, kuigi ta joob, ähvardab, kipub vägistama ja on kätega kallalegi tulnud. Aga kui teda mitte ärritada, mitte ette jääda, elada vaikselt ja rahulikult, on mees helde käega ja ei lase puudust tunda. Sellepärast kiidabki Halonen gaasitoru ehitamist. Naabril on pärast hea tuju ja võib jutu puidutollide alandamisele viia.