"Minu idee oleks, et riik panustab praegu ja üliõpilane hakkab hiljem, väärilist palka saades, õpingute eest tagasi maksma," ütles Karis intervjuus Eesti Päevalehele. "Inimene tahab üldjuhul saada järjele. Kui ta on selle saavutanud, võiks ta hakata iga kuu mingi protsendi oma sissetulekust enda hariduse eest tagasi maksma."

TÜ rektori hinnangul oleks see õiglasem lahendus kui praegu, kus osa maksab, aga teised – samal erialal, samas ülikoolis – ei maksa: "See süsteem poleks ka noorele inimesele nii hirmutav: kohe pärast ülikooli lõpetamist ei pea hakkama siplema, kuidas raha tagasi maksta."

Karise sõnul ei kata riikliku koolitustellimuse alusel antud raha ülikoolide kulusid ja seetõttu on koolid võtnud üliõpilasi vastu erialadele, mis on küll populaarsed ja ülikooli jaoks tasuvad, kuid mis on toonud kaasa samade asjade õpetamise tarbetult paljudes kohtades ja üldise taseme languse: "Riik ei saa sekkuda. Latti on hoidnud liiga madalale laskmast vaid terve mõistus. Rahastamisskeemi oleks vaja analüüsida ja võimalik, et on vaja muutusi."