"Halvim, mis praeguse majandusolukorraga võib kaasneda, on pessimismi süvenemine, selle muutumine depressiooniks ja usu kaotamine riigi võimesse olukorda stabiliseerida ja tagasilöökide mõju leevendada," ütles president Ilves. "Meie valitsuste tegutsemist kujunenud olukorras peaks iseloomustama esmajoones professionaalsus ja vastutustundlikkus."

Eesti riigipea sõnul ootame me majanduskriisiga silmitsi seisvatelt valitsustelt, et nad käituksid ausalt ega ilustaks olukorda, valitsuste otsused peavad olema põhjendatud ja adekvaatsed.

"Ajal, kui avalikkus ootab valitsuselt kindlameelset ja vastutustundlikku tegutsemist, ei saa riigivõim jätta muljet, et olukorra kontrollimine pole enam valitsuse võimuses, et kriisist väljatulek sõltub vaid ja ainult globaalse olukorra paranemisest," rõhutas president Ilves.

"Meie tegutsemine riigivõimuna peab olema sihikindel, kriisikäitumisele omase enesekriitilise hoiakuga, pragmaatiline ja puhas päevapoliitilistest ahvatlustest. Vastasel juhul petetakse iseend ja oma rahvast," märkis president Ilves.

Eesti riigipea ja peaminister Dombrovskise kinnitusel seisab mõlema riigi ees kohustus leida operatiivselt lahendused, mis aitaksid säilitada riikide rahapoliitilist usaldusväärsust, hoida kontrolli all eelarvepuudujääki, elavdada majandust, pakkuda töötutele ümberõpet ja sotsiaalseid tagatisi.

President Ilves kordas Eesti soovi liituda eurotsooniga esimesel võimalusel ning rõhutas: "Eesti soovib eruroalaga liituda olemasolevate kriteeriumite ja protseduuride alusel - me ei taha Maastrichti kriteeriume muuta, vaid neid täita. Seetõttu on hea, et viimane Euroopa Liidu Ülemkogu taaskinnitas eelarvedistsipliinist kinnipidamise, selle juurde kiire naasmise vajadust."

Valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Inga Jagomäe ütles Delfile, et peaminister ei kommenteeri presidendi sõnavõtte.