2009. aasta esimesel poolel Euroopa Liidu eesistujaks oleva Tšehhi Vabariigi peaminister Mirek Topolánek ütles intervjuus Saksa ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), et EL „vajab ühtsust, sest, et USA tekitab oma tegevusega pigem närvilisust turgudel“.

Topoláneki sõnul on ühendriikide poolt kasutatavad „erinevad päästepaketid, samuti protektsionism, mis väljendub üleskutsetes osta ameerika kaupu – kõik see viib selleni, et USA lahendab oma probleeme ülejäänud maailma arvelt“.

Lisaks mõistis Tšehhi valitsusjuht hukka euroliidus kõlavad hääled, mis kutsuvad üles võtma eeskuju praeguselt Ameerika Ühendriikide administratsioonilt.

„Paljud Euroopa Liidus räägivad, et kui nii teeb Obama, siis peame ka meie nii tegema. Tulevikus toob see kaasa probleemi riigivõlgade rahastamisel,“ ütles Topolánek FAZile.

Mis puutub üleilmsesse finantskriisi, siis siis Topoláneki arvates sellele lähiajal küll lahendust leida ei õnnestu.

„Kas kriisile on võimalik leida lahendust veidi pikemas perspektiivis – see on teadmata. Me peame rääkima uuest globaalsest finantsarhitektuurist. Probleem seisneb mitte selles, et on vähe institutsioone, vaid selles, et nende arvamust tuleb austada. Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD), Maailmapank ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) pole läbikukkunud, lihtsalt nende soovitusi ei järgitud,“ konstateeris Tšehhi valitsusjuht.

Topoláneki sõnul hakatakse aprilli algul Londonis toimuval nn „suure 20“ (G20) tippkohtumisel arutama küsimust kui kohustuslikud täitmiseks peaksid need soovitused suurriikide, eelkõige USA jaoks olema.