Paljudele toiduainetele pannakse lisaineid, milledel on kindel eesmärk pidurdada riknemist, parandada toidu maitset, värvi, aroomi ning välimust ja konsistentsi.

Maser rääkis Delfile, et kõige rohkem ohtu kujutavad endast toiduvärvid, mida lisatakse eriti sageli kondiitritoodetele, kommidele, karastusjookidele, jäätisele ja jogurtitele.

„Need on laste lemmikmaiustused. Siin tuleb üledoseerimise oht, kuna kõik testitud kogused on mõeldud täiskasvanutele kehakaalu kohta, lapsed on väiksemad ja saavad suhteliselt rohkem ainet,“ selgitas Maser.

Maseri sõnul võib lastel tekkida ka üledoseerimise oht, kui süüakse korraga sama E-ainega mitmeid erinevaid maiustusi.

Seega paneb toitumisteadlane lapsevanematele südamele, et värviliste kommidega liialdamise asemel peaks laps maiustama hoopis täismahlaga ja puuviljadega.

Paljud E-ained võivad tekitada lastel hüperaktiivsust, närvilisust, allergilisi reaktsioone, astmat, hoiatab Maser. „Selliseid aineid on toiduvärvide grupis (E 100 — 199) 10 — 12 erinevat ainet,“ rääksi Maser, soovitades eriti ilusa värvi puhul uurida hoolikalt märgistusel olevat infot ja süüa-juua selliseid tooteid väga harva või parem hoopiski mitte.

Toitumisteadlase sõnul peaksime parema tervise nimel sööma võimalikult palju värskeid ja vähetöödeldud toiduaineid. Lapsevanemad peaksid jälgima, kuidas nende lapsed taskuraha kasutavad.

„Janu korral on kõige parem jook vesi, magusaisu korral tume šokolaad, marmelaad, keedised, marjad ja puuviljad,“ andis toitumisteadlane nõu.