"Selline on jah praegune mõte," ütles presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam Delfile. Kuigi antud seisukoha ütles avalikult välja proua Evelin Ilves, jagab seda pressiesindaja kinnitusel ka president Toomas Hendrik Ilves.

Postimehes avaldatud arvamusloos kirjutab presidendiproua, et ainult ühe telekanali ja fotograafi kasutamise eesmärk on külaliste kaitsmine.

Sildam ei täpsustanud, kas järgmised presidendid võivad lubada kätlemistseremooniale ka teised meediaväljaanded lisaks rahvusringhäälingule, kuid kinnitas, et "tegemist ei ole kolme lugemisega vastu võetud seadusega".

Aastapäeva vastuvõttu korraldab koos presidendi kantseleiga välisministeeriumi riigiprotokolli osakond.

Küsimusele, kuidas suhtuvad antud ümberkorraldusse nemad, edastas ministeeriumi pressiesindaja järgmise vastuse: "Välisministeeriumi riigiprotokolli osakonna roll on olnud koostöös presidendi kantseleiga aidata vastuvõtu sujuvale korraldusele kaasa, et tagada presidendi külaliste heaolu. Iga toimunud üritusega rikastub nii korraldajate kui osaliste kogemuste pagas. Soov tagada parim korralduslik tase eeldab nii osade nüansside täiustamist kui ka mõningate lähenemiste kriitilist ülevaatamist."