Rootsis ja Norras on alates eelmisest aastast teatatud üheksa maksakahjustuse juhust seoses Fortodol’i kasutamisega. Kahel juhul tekkis patsiendil surmaga lõppenud maksapuudulikkus, teatas ravimiamet.

Rootsi ravimiamet analüüsis Fortodol’i erinevaid partiisid ning selgus, et tootja on Fortodol’ile ebaseaduslikult lisanud toime tugevdamiseks ravimit - kaks partiid üheksast sisaldasid nimesuliidi. Nimesuliid on mittesteroidne põletikuvastane ravim, mida kasutatakse ägeda valu ja osteoartroosi raviks.

Fortodol on toidulisand, mis sisaldab kurkumit ning seda kasutatakse liiges- ja lihasvaevuste leevendamiseks. Fortodol’i Eestis teadaolevalt müügil ei ole, kuid seda on võimalik osta interneti teel.

Ravimiamet soovitab Fortodoli kasutamise korral koheselt selle manustamise lõpetada ning saata järelejäänud pakend Ravimiametisse analüüsiks.

"Võtke ühendust arstiga, kui teil tekivad maksakahjustusele viitavad nähud (isutus, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, väsimus, tume uriin ja nahakollasus," on kirjas ravimiameti koduleheküljel.