„Pankrannik ja kivimikihid on sümbol – kultuuri- ja mälestuste kihid, mis on inimeste mälus. Kui see kujund üle kanda kultuurimaastikule, siis need ühendused võiksid olla nagu kivimikihid ehk artistid uutes või ootamatutes kooslustes-koostöödes,” ütles Saaremäe Eesti Päevalehele.

Nii astuvadki galal teiste seas üles rahvatantsuansambel Tarvanpää ja reggae-räpibänd Def Räädu Rakverest, Haljalast pärit õde-venda Gerli ja Tanel Padar, paarikümne aasta eest Kohtla-Järvel kokku tulnud Eesti indielegend Röövel Ööbik ning vene noortest koosnev Narva poistekoor.

„Tahan näidata, et ükskõik milline on väljund ühes või teises kultuurivaldkonnas, on see kõik suure terviku osa,” selgitas Saaremäe esinejate valikut.

Esinejad on elevil

Ida-Virumaal Kohtla-Nõmme kaevandusalevis kasvanud Saaremäe sõnul on jutud, nagu oleks kõik kakssada esinejat pärit Virumaalt, ilmne liialdus. Ettekandele tulevate teoste autorid on pärit Eesti eri paigust.

Ühtlasi hindab Saaremäe Virumaad kui viljakat eesti kultuuri kasvulava: „Siin on sündinud, kasvanud, elanud ja toimetanud inimesed, kes on eesti kultuuri jaoks olulised. Kreutzwaldist Arvo Pärdi ja Raul Saaremetsani (ka Röövel Ööbiku trummar – M. N.), kes on olnud Eesti alternatiivmuusikas oluline suunaja-tutvustaja. Virumaa on ergas ja riskialdis kant.”

The Suni basskitarristi Danel Pandre sõnul ei kaalunud ansambel pärast esinemispakkumist, kas olla ettepaneku poolt või vastu. „Loomulikult poolt, palju neid võimalusi elus ikka antakse. Pigem oli küsimus, mida ja kuidas teha,” täpsustas Pandre. Nii kannabki The Suni solist Tanel Padar oma ansambli ja väidetavalt ka koori saatel ette helilooja Veljo Tormise teose „Eesti mees ja tema sugu”.

Def Räädu solist MC J.O.C., kes on tuntud ka kui koreograaf Päär Pärenson, tunnistas, et Saaremäe esinemispakkumine tuli bändile üllatusena. Kuid kui visioonid-kontseptsioonid räägiti selgemaks, hakkas prooviruumis ilmet võtma Jamaica-pärast reggae’t ja hiphoppi viljeleva bändi seni mastaapseim projekt, kus löövad kaasa džässilauljatar Kadi Voorand, löökriistamängijad ja rahvatantsijad.

Saaremäe toob esile veel Narva poistekoori, kellega on plaanis üllatus. Mis täpselt, selgub aga juba 24. veebruaril.