Praegu Iraagi parlamendist valitsusse muutmiseks tagasi minev eelnõu oleks andnud vägede kohalolekule õigusliku aluse pärast ÜRO mandaadi lõppemist tänavu 31. detsembril, vahendas Eesti Päevaleht Online BBC-d.

Eelnõu kukkus läbi 80 vastuhäälega, saades üksnes 68 poolthäält (kokku on Iraagi parlamendis 275 kohta).

Kurdist Iraagi parlamendi liige Fariad Rawndouzi ütles BBC-le, et paljud tema kolleegid polnud rahul eelnõu formulatsioonidega ja soovisid, et kokkulepe meenutaks rohkem USA vägede staatust reguleerivat lepingut. USA väed peaksid hiljuti pikkade vaidluste tulemusel sõlmitud leppe kohaselt Iraagist lahkuma 2011. aasta lõpuks, kuid Iraagi rahval on mõne kuu pärast võimalus lepe referendumil põhja lasta.

Eesti kaitseministeerium on Eesti Päevalehele varem kinnitanud, et Eesti vägede staatust Iraagis reguleeriv lepe tuleb detailsest USA ja Iraagi leppest lühem ja kardinaalselt erinev, kuna Eesti kaitseväelased ei peaks kava kohaselt lahinguoperatsioonides järgmisel aastal enam osalema.

Sel nädalal Iraagis visiidil käinud Suurbritannia peaminister Gordon Brown on teatanud, et Briti väed lahkuvad Iraagist hiljemalt juuli lõpuks. Briti vägedele allub praegu veel Basra baas Lõuna-Iraagis.