Business Software Alliance (BSA) Eesti Komitee ja tarkvarafirma Microsoft andmetel vähenes tarkvarapiraatluse tase Eestis 86 protsendilt 1998. aastal 72 protsendile selle aasta jaanuaris. Samal perioodil langes Lätis piraatluse tase 90 protsendilt 85 ja Leedus 92 protsendilt 81 protsendile.

BSA ja Microsoft viisid möödunud aasta septembrist kuni selle aasta jaanuarini läbi tarkvara legaliseerimiskampaania, mille tulemusel õnnestus Eestis tarkvarapiraatlust enam kui kümme protsenti vähendada.

Microsofti Põhjamaade ja Baltikumi Anti Piraccy juht Norvald M. Heidel ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et eestlased võivad kampaania tulemuse üle uhked olla, kuna see on tema sõnul parim senine saavutus. "Siiski on piraatluse tase Eestis palju kõrgem kui Põhjamaades, kus vastav protsent on 35," lisas Heidel.

BSA Eesti Komitee koordinaatori Ahti Leppiku sõnul on BSA koostöös politseiga teinud kokku 16 reidi tarkvara lõppkasutajate kontrollimiseks. Reidide käigus kontrolliti ligi sadat arvutit, milles ligi 95 protsendil kasutati ebaseaduslikku või litsentsita tarkvara.

BSA advokaadi Kaido Uduste sõnade kohaselt on kõik 16 juhtumit jõudnud kohtulahendini, mis on firmadele lõppenud suurte trahvide ja arvutisüsteemide konfiskeerimisega.

Politsei võttis kokku ära 45 arvutit ja süsteemi, millest 24 firmadelt lõplikult konfiskeeriti. Halduskohtud määrasid ettevõtetele 1.247.000 krooni eest trahve.

"BSA-sse tuli kampaania ajal ligi 2300 kõnet ning enamik helistajaist tundis huvi, kuidas oma arvutitesse legaalne tarkvara muretseda," lisas Ahti Leppik.

Leppiku sõnul sõltub BSA tegevus paljuski politsei initsiatiivist, kuna organisatsioonil endal pole seaduslikku o?igust tarkvaratarbijaid kontrollimas käia. Käesoleval aastal on BSA-l plaanis hakata tegutsema ka väljaspool Tallinnat ning politsei on Leppiku sõnul selle vastu juba huvi üles näidanud.

"Samas pole meil informatsiooni ja me pole kontrollinud, kas politsei ise legaalset tarkvara kasutab," ütles Leppik BNS-ile. Tema sõnul on riigil põhimõtteline kokkulepe tarkvaratootjatega, et teatud ajaks hakkavad kõik valitsusasutused legaalset tarkvara kasutama ning enne seda neid ei kontrollita.

Microsofti andmetel kasutas möödunud aastal piraattarkvara 30 protsenti riigiametitest.

Norvald M. Heideli sõnul olid riigiametnikud igati tarkvara legaliseerimiskampaania poolt ning protsessi on hakanud toetama ka seadusandlik võim.

Käesoleva aasta alguses jõustunud autoriõiguse seaduse muudatuste kohaselt võib piraattarkvara kasutamise eest senise 150.000-250.000-kroonise rahatrahvi asemel määrata trahvi kokku kuni 500.000 krooni.

Poole miljoni krooni piires võib iga ebaseaduslikult installeeritud programmi eest 7500-100.000 krooni trahvi määrata.

BSA on rahvusvaheline mittetulunduslik organisatsioon, mis tegeleb tarkvarapiraatluse tõkestamisega.