Aktsioon „Nimede tagastamine“ algas kell 10 hommikul Moskva aja järgi Nõukogude poliitilistes repressioonides hukkunute mälestuseks rajatud Solovetsi kivi juures ja kestab kuni kella 22ni, teatab infoagentuur Interfax.

Kaheteisttunnisel üritusel osalevad Vene õiguskaitsjad, tuntud poliitikud ja kultuuritegelased ning ka tavamoskvalased, kes loevad ette stalinistlikku terroriaastatel Moskvas hukatud ohvrite nimesid. Õiguskaitseorganisatsioonide teatel tapeti Moskvas ainuüksi aastatel 1937-38 üle 30 000 inimese.

Solovetsi kivi juures toimuva aktsiooni algatajaks on rahvusvaheline ajaloohariduslik ja õiguskaitse ühing Memoriaal. Tegevdirektor Jelena Žemkova sõnul loetakse ette vaid inimese nimi, vanus, amet ja hukkamise kuupäev.

Kõiki nimesid ette lugeda ei õnnestu, kuna Moskva linnavalitsus lubas üritust korraldada vaid kuni kella 22ni, kuigi Memoriaal oleks nõus jätkama lugemist ka öösel. Represseeritute nimede ettelugemist alustas õiguskaitsja Vladimir Lukin. Kokku loodetakse ette lugeda mitu tuhat nime.

Lisaks on Solovetsi kivi juures asuvas skvääris organiseeritud suurele terrorile pühendatud fotonäitus. Üritust „Nimede tagastamine“, mis on seotud 30. oktoobril tähistatava poliitiliste repressioonide ohvrite mälestuspäevaga, toimub Vene pealinnas juba teist korda.

Ürituse korraldajaid Vladimir Lukin rõhutas, et Moskvasse tuleks luua rahvuslik Nõukogude repressioonide ohvritele pühendatud memoriaal.