Keskerakond on valimisaastal pealinna eelarvekulutused alati täie rauaga lakke paisutanud. Ikka selleks, et linnapea saaks remonditud teid ja koolimaju avades valijate hääli püüda.

Loodan väga, et see reegel ei kehti järgmise aasta kohta. Mul ei ole midagi auklike teede ja aastaid remonti ootavate koolide kordategemise vastu. Aga raskel ajal peab ka linnaeelarve vastama muutunud majandusoludele. Kõike korraga teha ei saa. Linnal tuleb oma kulutused väga tõsiselt üle vaadata. Ja kohti kokku hoida on piisavalt.

Tallinnal on teada Eesti Panga kõige värskem ja paraku mitte just rõõmustav majandusprognoos. Nii saab pealinn võtta eelarve koostamisel aluseks kõige viimased rehkendused. Savisaarel ja tema meeskonnal tuleb olla eelarve koostamisel seekord ülikonservatiivsed, sest erinevalt riigist puudub linnal raskete aegade tarvis korralik reserv.

Tõsi, Tallinnal on olemas küll kassareserv, aga selle maht on aastaga vähenenud tervelt poole võrra, 300 miljoni kroonini. Pealinna tänavune eelarve on kaheksa miljardit krooni. Kui juba eelarvetuludes kukkumine tuleb, siis sellest 300 miljonist kroonist linna päästmiseks kohe kindlasti ei piisa.

Tallinna ja ka teiste omavalitsuste tänavuse eelarve puhul on aidanud suuremat miinust vältida üksikisiku tulumaksu kui peamise tuluallika hea laekumine. Järgmisel aastal on aga paraku oodata tööpuuduse olulist tõusu, mis tähendab tulumaksu senisest märgatavalt väiksemat laekumist.

Kui linnavalitsus sellega ei arvesta, ootab pealinna uuel aastal tõsine finantskrahh. Seda enam, et Tallinnal on väga suur laenukoormus. Meie pealinn on elanud viimastel aastatel selgelt üle oma võimete. Ja majanduskriisi tingimustes hakkab see linna võimalusi pärssima.

Pealinnas tõusevad lähiajal hüppeliselt nii kütte- kui ka veehind. Oleks väga halb, kui kuuleksime lisaks veel ühistranspordi piletihinna ja maamaksumäära järjekordsest tõusust.

Tallinna linn peab otse loomulikult ka majanduskriisi aegadel oma ülesandeid täitma. Lisaraha on aga võimalik saada üle mõistuse suureks paisutatud propagandakulude arvelt.

Samuti on täna kõige halvem hetk merre hirmkalli Kalevipoja kuju püstitamiseks. Olulise kokkuhoiu annaks ka järjest paisuva keskerakondliku nõunikearmee vähendamine. Vaja on vaid poliitilist tahet. Kui riik suutis kulutusi koomale tõmmata, suudab seda ka Tallinn.

Tallinna uus eelarve jõuab linnavolikokku kinnitamiseks alles novembri lõpus. Linnavalitsusel on veel aega koostada linnaeelarvet, mis arvestab Eesti lähiaja majandusolusid. Keskerakonna kiusatus kasutada maksumaksja raha oma valimiskampaania huvides on väga suur. See viiks aga kogu linna kriisi.