Goldberg ütles La Pazis ajakirjanikele, et Morales ei ole õigesti hinnanud vastulööki, mille Washington võib anda oma suursaadiku persona non grataks kuulutamise eest, vahendab AFP.

Goldberg tõi esile USA pingutusi kokaiinitootmise väljajuurimiseks Boliivias, kes saab igal aastal 100 miljonit dollarit USA abi ning eitas kategooriliselt Moralese süüdistusi, nagu oleks ta kaasa aidanud Boliivia lõhenemisele, toetades opositsiooni.

Kõige rohkem vägivalda esines maa põhjaosas, Pando departemangus. Pandosse saadetud sõjaväele anti ülesanne vahistada kohalik kuberner, sest see vastustas avalikult Moralese poolt provintsis kehtestatud sõjaseisukorda.

Kuberner Leopoldo Fernándezit süüdistatakse ka 16 Moralese toetaja „massimõrvas”.

Morales süüdistas laupäeval Santa Cruzi, Beni, Pando, Tarija ja Chuquisaca departemangude kubernere „fašistliku ja rassistliku riigipöörde kavandamises” tema vastu ja ütles, et kui ta ei saa oma reforme läbi viia, siis peab ta oma maa ja Boliivia rahva eest surema.

Boliiviat lõhestav poliitiline vastasseis on võtnud rassilise värvingu. Pärismaalastest enamus, kes elab Andide mäestikus riigi lääneosas toetab Moralest, samas kui aimaraa indiaanlased, valge ja segavereline rahvastik riigi idaosa tasandikel on tema vastu.

Konfrontatsioon on võtnud ka rahvusvahelise mõõtme. Mitmed vasakpoolsed Ladina-Ameerika liidrid on üles näidanud solidaarsust Moralesega.

Venezuela president Hugo Chávez saatis USA suursaadiku maalt välja.

Hondurase president Manuel Zelaya keeldus vastu võtmast uue USA suursaadiku volikirju ning Nicaragua president Daniel Ortega teatas, et ei osale Kesk-Ameerika riikide tippkohtumisel, kui seal osaleb USA president George Bush.

Washington on vastanud Boliivia ja Venezuela suursaadikute väljasaatmisega.

Esmaspäevaks on Boliivia kriisi arutamiseks Tšiilisse erakorralisele kohtumisele kokku kutsutud Lõuna-Ameerika riikide liit.

Brasiilia president Luiz Ignácio Lula da Silva, kes on avaldanud toetust Moralesele, ütles, et kohtumisel on tähtsust ainult sel juhul, kui konsulteeritakse Boliivia valitsuse ja opositsiooniga.