„Ilma hirmuta impeeriumi ees kuulutan ma USA suursaadiku
persona non grata
ks,” ütles Morales presidendipalees peetud kõnes. Morales ütles, et andis välisministrile käsu saata suursaadik Philip Goldbergile diplomaatiline noot, milles kästakse ameeriklasel koju minna, vahendab Associated Press.

USA riigidepartemangu esindaja Gordon Duguid nimetas süüdistusi alusetuteks ja ütles, et USA valitsus ei ole veel saanud nooti suursaadiku kohta.

Moralese lähedane liitlane, Venezuela president Hugo Chávez, kes samuti nimetab USA-d impeeriumiks, avaldas sammu üle heameelt, nimetades kaks nädalat kestnud vägivaldseid Moralese-vastaseid meeleavaldusi Boliivia „paremäärmuslaste” ja USA tegevuse viljaks.

Morales ei esitanud Goldbergi vastu konkreetseid tõendeid, kuid on teda ammu süüdistanud salajases koostöös Boliivia parempoolse opositsiooniga.

Goldberg kohtus eelmisel nädalal ühe Moralese vihasema vastase Rubén Costasega, kes on Boliivia rikkaima departemangu – Santa Cruzi kuberner ja juhib Moralese-vastast autonoomialiikumist.

Moralese-vastased meeleavaldused jõudsid teisipäeval haripunkti, kui Santa Cruzis rüüstati ja põletati valitsusasutusi, mille käigus sai 10 inimest vigastada.

Riigi idaosa Tarija departemangus kutsusid meeleavaldajad ventiili sulgemisega esile gaasijuhtme plahvatuse, mille peale valitsus saatis idadepartemangudesse juurde sõjaväge.

Moralese vastased idadepartemangudes nõuavad omale suuremat osa riigi suurimast ekspordiartiklist, maagaasist saadavatest tuludest.