Kui koondamiste ringi teistele eeskujuks avanud rahandusministeerium teatas 60 töötaja koondamisest, siis vähemalt esialgu ei küündi teiste ministeeriumide pakkumised selle lähedalegi, kirjutab Eesti Päevaleht.

HTM kavatseb koondada 15 ametikohta 202-st. Täpne kava valmib augusti lõpuks, teatas kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva. “Hinnanguliselt on personalikulu sääst ministeeriumis vähemalt 5,3 miljonit krooni,” lisas ta.

Sotsiaalministeeriumi kokkuhoiukava näeb ette ministeeriumis kuni 16 ametikoha võimalikku koondamist, kuid ennekõike vaadatakse üle täitmata ametikohad.

Justiitsministeeriumi pressiosakonnast teatati aga näiteks, et koondamisotsused on veel langetamata. Samuti ei soovinud detailidesse laskuda siseministeerium, kes on üldse üks resoluutsemaid kärpepalvetele vastuhakkajaid. Oma valitsemisala asutustes ei ole ministeerium nõus kärpima ühte protsentigi. Küll aga lubatakse kärpida kaheksa protsenti tegevuskuludest. Kui palju tuleb koondamisi, on pressinõunik Kristina Kareva sõnul aga veel vara rääkida.

Ministeeriumi arvutuste kohaselt kaotaksid nad nõutud kaheksaprotsendilise kärpe puhul olulise osa oma võimekusest. Sisejulgeolek kaotaks ligi tuhat töötajat: nii politseist, päästeametist kui ka piirivalvest. Samuti tuleks kaotada hulk politseiosakondi, konstaablipunkte, päästekomandosid. Näiteks 2670-st päästetegevuse ametnikust 296 ametniku koondamisel pikeneks hädaabikõne keskmine vastuvõtuaeg 15 sekundilt 25-le, selgus ministeeriumi arvutustest.

Samuti tooksid koondamised endaga kaasa näiteks 29 päästekomando sulgemise.

Kokkuhoiukava kohaselt tuleks 4589 ametnikust koondada 424 ametnikku (sh korrakaitsest 184, patrulltegevusest 40, liiklusjärelevalvest 52 ja kriminaalpolitseist 148 töötajat).

Suletaks kolm politseiosakonda (Ida-Harju, Lääne-Harju ja Võru), mis reorganiseeritakse konstaablijaoskondadeks. Suletaks või reorganiseeritaks 12 konstaablijaoskonda ja 16 konstaablipunkti.