Mis võiks olla miljonitele fännidele veel kütkestavam, kui suurturniiride kõige edukama meeskonna, Saksamaa ja tiitlivõistlustel alatise hädavarese mainega Hispaania homne duell, mille võitja saab järgmiseks neljaks aastaks enda valdusse ihaldatud meistrikarika, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii vägeva vastasseisu nägemise nimel tasus juba kolm nädalat Šveitsi ja Austria staadionitel toimunule pingsalt kaasa elada. Isegi kõige tunnustatumatel vutiasjatundjatel on finaali eel raske pakkuda, kas peale jääb alati kaalutlevalt tegutsevate ja range mängudistsipliiniga hiilgavate sakslaste või iga kohtumist erakordse kirega võtvate emotsionaalsete hispaanlaste tahe.

Ettearvamatus, lõppeva EM-i peamine märksõna, domineerib selgelt ka pika turniiri viimase kohtumise eel.

Hispaanlased, kes alistasid teel esikohaheitlusele Venemaa sel turniiril juba teist korda kolmeväravalise eduga, ootavad 44-aastase trofeepõua lõppemist — nende seni ainus suur tiitel pärineb 1964. aasta EM-ilt. Saksamaa pallurid tahavad aga oma kolme maailma- ja kolme Euroopa meistrivõistluste esikoha kõrvale veel üht suurvõitu.

Ettearvamatus finaalis tuleb kahest meeskonnast kordi ettearvamatumaks pidada 70-aastase Luis Aragonesi juhendatavat Püreneede poegade väge.

Hispaanlaste la seleccion, kellele Vene jalgpall maitses sel EM-il nagu hõrk kaaviar, võib hakata viimase mängu eel tundma rusuvat võidukohustust, sest kui nad ei suuda ka nüüd võita, pole enam vabandusi. Teisalt võis võimas etteaste poolfinaalis neid hoopiski kammitsaist vabastada.

Igatahes kodumaa meedia nõuab hispaanlastelt juba meistritiitlit. Suurte ajalehtede pealkirjad ja artiklid kandsid Venemaa alistamise järel üksteise võidu ülistavaid sõnumeid nagu “Oleme parimad!”, “Hispaania kütkestab Euroopat” või “See meeskond pole enam inetu pardipoeg”.

Ka Saksa koondise keskkaitsja Christoph Metzelder ei leidnud Hispaania koondisel nõrku kohti. “Nad on ainsa meeskonnana läbinud kogu turniiri ärakukkumisteta ega pole seni ilmutanud märki, et neid võiks keegi haavata,” selgitas pallur.

Saksamaa mängib “kodus”

Sakslased on Hispaaniast tunduvalt ettearvatavamad. Kuigi peatreener Joachim Löwil napib rahvusmeeskonna bossina tippmängude kogemusi, on Saksamaa jalgpalli taktikalised põhitõed — esmalt raudkindel kaitse ja siis alles rünnak — temalegi emapiimaga kaasa antud. Lisaks peaks Nationalmannschaft’i kuldne ajalugu meeskonna liidrile Michael Ballackile ja tema kaaslastele enesekindlust andma.

“Varasemates kohtumistes kogetud psüühiline pinge on möödanik,” uskus Löw.

Omamoodi miniduelli peavad homme ka Metzelder ning hispaanlased Iker Casillas ja Sergio Ramos — meeskonnakaaslased Hispaania meisterklubist Madridi Realist. “Õnnitlesime üksteist pärast finaali jõudmist, sest saame omavahel väga hästi läbi,” tõdes keskkaitsja Metzelder. “Kuid finaalis tuleb sõbrasuhted vähemalt 90 minutiks külmutada. Siis annab igaüks endast parima oma riigi heaks, et võita tiitel.”

Saksamaa peab viimase matši justkui kodumaal. Austria pealinna Viini saabub täna-homme kümneid tuhandeid sakslasi — vähemalt poolehoidjate arvukuselt saab Hispaania finaalilinnas murtud!

Kommentaar:

Janno Kivisild: Sisetunne ütleb, et võidab Saksamaa

Ma lootsin juba enne EM-i algust, et Hispaania suudab seekord oma potentsiaali ära kasutada ja saavutada selle ihaldatud tiitli. Kui ma aga nüüd, enne finaali, võtan mõlema riigi — Saksamaa ja Hispaania — mängud kokku, siis mingi sisetunne ütleb mulle, et sakslastel on parem šanss võita, kuigi ma südames loodan, et võidab Hispaania.

Saksamaal on olemas see kogemus, kuidas olla edukas. Nad on suurturniiride meeskond ja elu on näidanud, et mida raskemaks läheb, seda paremini nad mängivad. Mingil juhul ei taha ma öelda, et Hispaania on mänginud halvasti, aga ma arvan lihtsalt, et sakslaste kogemus hakkab finaalis maksma. Nad on nii hästi kokku sulanud meeskond, mida näitas kas või see, kuidas poolfinaalis tuldi Türgi vastu välja väga raskest seisust. See näitab nende sisu ja klassi.

Hispaania tugevuseks on omakorda aga nende hea mänguplaan, millest kõik mängijad oskavad ja suudavad täpselt kinni pidada, ning lisaks mängijate eneste individuaalne meisterlikkus, mis on tõepoolest väga kõrge.