Euroopa Liidu siseringis Vene-vastasusega kuulsust kogunud Poola ja Leedu andsid mai lõpus nõusoleku “põlisvaenlasega” tippkohtumiseks. Pärast seda, kui nende veto oli kõrvaldatud, hakkas juhtuma nii mõndagi.

Moskvasse saabus ELi välisasjade volinik Benita Ferrero-Waldner, kes valmistas juuni lõpus Hantõ-Mansiiskis toimuvaks tippkohtumiseks pinda ette.

Volinik kohtus Venemaa välisministri Igor Lavroviga ning asepeaminister Igor Setšiniga. Viimati mainitu kureerib Venemaa tööstust (v.a sõjatööstus) ning vastutab energeetikasektori arendamise eest. Setšini käes on idanaabri gaas ja nafta, teda peetakse Jukose ning selle omaniku Mihhail Hodorkovski hävitamise arhitektiks ja täideviijaks (vähemalt nii on kinnitanud vangistatud oligarh ise).

Mis on Setšinist veel teada? Eelmise presidendi Vladimir Putini ajal oli ta presidendi kantselei ülem ja see tähendas piiramatut juurdepääsu riigipeale. Võimalust panna tema töölauale ükskõik milliseid dokumente ja analüüse. Väidetavasti asetas Setšin 2003. aastal Putini lauale ettekande, mille kohaselt Venemaal valmistuvad teatud oligarhid võimu üle võtma. Arvatakse, et see oligi Hodorkovski represseerimise avapauk. Sündinud ja kasvanud on Setšin muidugi mõista Leningradis/Peterburis. Õppis sealses ülikoolis romaani filoloogiat. Valdab vabalt prantsuse ja portugali keeli. 1980. aastatel töötas Angoolas ja Mosambiigis, väidetavasti mitte ainult diplomaadina, vaid ka sõjaväetõlgina. Olevat muu hulgas tarninud nendesse riikidesse relvi. On vägagi loogiline arvata, et ta oli KGB agent. Mustalt mandrilt naasmise järel oli ta Peterburi esimese aselinnapea administratsiooni juht. Aselinnapea nimi oli… loomulikult Vladimir Putin.

2004. aastal määrati Setšin naftakompanii Rosneft juhatajaks. Sel ajal märgiti, et see mees pole ainult filoloog, vaid ka majandusteadlane. Ta kaitses Peterburi mäeinstituudis väitekirja “Majanduslik hinnang naftasaaduste transpordi investeerimisprojektidele naftajuhtme Kiriši-Batareinaja näitel”. Kiriši on Peterburi külje all asuv naftautmistehas, mille ekspordi eest vastutas omal ajal Putini võitluskaaslane ja praegune superoligarh Gennadi Timtšenko (vt EE 30.05 “Putin miljardite jahil”).

Enne ELi välissuhete komissariga kohtumist nähti Setšinit (mõned ütlevad, et ta on Kremli “hall kardinal”) avalikkuse ees vaid kahel korral. Teadaolevalt pole ükski Lääne poliitik temaga varem läbirääkimisi pidanud. Ferrero-Waldneri enda büroost on teada antud, et ELi volinik vestles Setšiniga neljal suurel teemal: siemine ja välimine julgeolek, majanduslik ja kultuuriline koostöö. See tähendab, et Venemaa energeetika eest vastutav inimene on justkui pädev kõiges, mis võiks välispoliitiliselt huvi pakkuda.