Ahmadinejad andis käsu seoses suureneva ohuga, et Iraani pankadele võidakse kehtestada Euroopa Liidu poolt sanktsioonid. Ahmadinejadi samm on aga tekitanud hõõrumisi riigi keskpanga juhi Tahmaseb Mazaheriga, kes võib selle küsimuse pärast ametist lahkuda, kirjutab ajaleht The Telegraph.

Tegemist võib olla tõsise löögiga Ahmadinejadi juba niigi kehvale majandusalasele reputatsioonile. Mazaheri on ametis olnud vaid üheksa kuud. Tema eelkäija Ibrahim Sheibani lahkus ametist presidendi katsete tõttu kontrollida riigipanga tegevust.

Aprillis astus tagasi Iraani majandusminister, kes süüdistas valitsust ebateadusliku poliitika ajamises.

Euroopa Liit on jäänud Iraani pankadele sanktsioonide kehtestamise küsimuses Ameerika Ühendriikide surve alla. Panku kahtlustatakse Iraani vastuolulise tuumaprogrammi ning Iraagi ja Liibanoni terrorirühmituste rahastamises.

Lääne diplomaatide andmetel on Iraani Bank Melli ametnikud saanud valitsuselt käsu varad Euroopa pankadest Iraani toimetada.

Euroopa Liit on andnud pangale käsu oma tegevuse külmutamiseks kuni on läbi viidud põhjalik uurimine.

Euroopa Liidu ametnikud kaaluvad, kas keelata panga tegevus kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides.

Kõige rohkem kardavad lääne ametnikud, et panga varad viiakse Iraani enne, kui ükski keeld jõuab jõusse astuda. Eriti ollakse mures Hollandi pankade rolli pärast, kes võivad aidata varasid läbi Dubai Iraani toimetada.

Kuigi ei ole tõendeid, et Dubai valitsus oleks varade ülekandmisega seotud, on teada, et neil on Iraaniga tihedad kaubandussidemed ning Dubais asub hinnanguliselt 10 000 Iraani firmat, mis teeb lääne ametnike jaoks ebatavaliste rahaülekannete avastamise keeruliseks.