Iraan levitab al-Zawahiri väitel teooriat, et Iisrael oli 2001. aasta 11. septembri New Yorgi terroriaktide taga, teatab Associated Press.

Al-Qaida teine mees on oma viimastes läkitustes süüdistanud Iraani katsetes oma mõjuvõimu Lähis-Idas suurendada, seda eriti Iraagis ja läbi Hizbollah’ ka Liibanonis.

Tegemist oli teise läkitusega, kus vastati islamistlikele internetilehekülgedele saadetud küsimustele.

Üks küsimustest oli teooria kohta, mis on Lähis-Idas ja mujal levinud, et 2001. aasta rünnakute taga Maailma Kaubanduskeskusele ja Pentagonile oli Iisrael.

Al-Zawahiri süüdistas kuulujutu algatamises Iraani-meelse Hizbollah’ al-Manari televisiooni.

Al-Zawahiri sõnul on selle valeteooria eesmärk väita, et sunniitide hulgas pole kangelasi, kes võivad kahjustada Ameerikat nagu keegi teine veel ajaloo jooksul seda pole teinud. Iraan olevat selle teooria üles korjanud ja seda kordama hakanud.

Iraani eesmärk on al-Zawahiri väitel varjata oma osalust moslemite kodude hõivamises Iraagis ja Afganistanis.

Nagu ikka mõistis al-Zawahiri oma läkituses hukka „ristisõja” Iraagis, kuid seekord kasutas ta sealjuures sõnu „Iraani kaassüü” või „Iraani agendid”.

Al-Zawahiri rääkis paljudel teemadel, isegi globaalsest soojenemisest. Tema sõnul näitab see, kui kuritegelik, jõhker ja ahne on lääne ristisõdijate maailm, mille tipus on USA.

Al-Zawahiri ennustas, et globaalne soojenemine teeb maailma palju kaastundlikumaks ja mõistvamaks moslemite džihaadi suhtes Ameerika agressori vastu.