Kohtumiste peamine eesmärk Aafrika riikidega oli otsida koostöövõimalusi ning arendada kahepoolseid suhteid, teatas Delfile valitsuse kommunikatsioonibüroo. Kohtumisel Sambia Vabariigi presidendi Levy Mwanawasaga avaldas Andrus Ansip lootust, et oktoobris toimunud Sambia välisministri visiit Tallinnasse pani aluse tihedamale suhtlusele kahe riigi vahel.

Ansipi sõnul on Eesti ja Sambia üheks võimalikuks koostöövaldkonnaks turism. “Sahara-tagusest Aafrikast on eestlastele kujunemas atraktiivne reisisiht,” märkis ta, tehes ettepaneku, et Sambia võiks oma turismivõimalusi tutvustada iga-aastasel veebruaris toimuval turismimessil TourEst.

Omalt poolt oleks Eesti valmis Sambiale tutvustama oma kogemusi e-valimiste ja e-maksuameti arendamisel.

Kohtumisel Maroko peaministri Abbas El Fassiga tõdes peaminister Ansip, et Eesti ja Maroko suhted on head, kuid võiksid olla tihedamad. Mõlema riigi peaministrid on ka varem kohtunud multilateraalsete kohtumiste raames, kuid suhete edendamisele aitaks Ansipi sõnul kaasa kõrgetasemelised visiidid.

Ansip märkis, et Eestil ja Marokol olid kaubandussidemed juba enne II maailmasõda, kui Marokos elas ka väike eesti koloonia. “Praegu pole majandussuhted eriti aktiivsed,” ütles Andrus Ansip vestlusel El Fassiga.

“Siiski on kujunenud mõned kaubagrupid, nagu Eestist pärit puit ja paber ning Maroko tekstiilitooted, mida vastastikku hinnatakse. Viimastel aastatel on tõusnud eestlaste huvi Maroko kinnisvaraturu vastu. Kaubavahetust mitmekesistaksid ärimissioonid, kes võiksid saata mõnd kõrgetasemelist visiiti.”

Nii Abbas El Fassi kui Ansip avaldasid heameelt turismisidemete jätkuva tihenemise üle kahe riigi vahel. Maroko on üks soositumaid puhkamispaiku Põhja-Aafrikas nii kliima kui kultuuri poolest. Ansip avaldas ka oma Maroko kolleegile lootust, et Maroko turismifirmad tuleksid Eesti turismimessile.

Ühtlasi sõlmis peaminister Andrus Ansip täna diplomaatilised sidemed Guinea-Bissau Vabariigiga.