Hoolimata sellest, et Staķe saab lahkumiskompensatsiooni, peab ta seaduse järgi jätkama oma tööd peaministri edasiste korraldusteni või kuni talle leitakse asendaja, teatab Läti Delfi.

Pärast kohtumist Kalvītisega kinnitas Staķe ajakirjanikele, et tema lahkumise põhjuseks on tüli peaministriga sotisaaltoetuste suurendamise üle 2008. aasta eelarves. „Ma ei saa sellises olukorras edasi töötada,” kurtis sotisaalhoolekande minister.

Läti selle sügisene sisepoliitiline kriis puhkes pärast seda, kui valitsuse poolt vallandati Läti korruptsiooni vastase büroo juht Aleksejs Loskutovs, mis oli peaprokuröri hinnangul ebaseaduslik. Esimene pääsuke oli 17. septembril „isiklikel põhjsutel” lahkunud majandusminister Jurijs Strods. Oktoobris vallandas Kalvītis regionaalminister Aigars Štokenbergsi, põhjenduseks toodi valitsuse korralduste mitte täitmist.

Lahkujate nimekiri tipnes samuti oktoobris lahkunud välisminister Artis Pabriksiga, kelle arvates on Aigars Kalvītise praegune valitsus ennast ammendanud. Pabrikisle ei meeldinud ka viis kuidas sunniti lahkuma regionaalminister Aigars Štokenbergs, kes heideti ka erakonnast välja.