28. septembril kirjutas Den za Dnjom sellest, kuidas Maardu Spordiklubi Monarh sattus karmi kriitikatule alla selle eest, et klubi palgatud loomaarst Madis Jürgens erineval ajal tappis ühel ja samal eramaal elanud kolm koera, kirjutab Den za Dnjom.

Tapetud koerte omanik Natalja Rumjantseva kavatses pöörduda politseisse avaldusega, et uurida spordiklubi tegude seaduslikkust, kuid avaldus jäi esitamata. Kuus päeva pärast esimese artikli ilmumist tulid Rumjantseva poodi linnamajanduse osakonna ametnikud, kes korraldasid nn plaanilist kontrolli. Kokkuvõttes pani Rumjantseva poe kinni ning 24. oktoobril rahuldas Maardu linnavalitsus tema taotluse kauplemistegevuse lõpetamise kohta.

Vastavalt ettevõtluse spetsialisti Maria Gogleva ja tervisekaitse inspektori Antonina Vatšugova koostatud aktile müüs Rumjantseva poes sigarette, alkoholi ja tundmatut päritolu (ehk saatekirjata) kuivatatud kala. Letis oli ka mitu sorti vorsti, mille kõlblikkuse aeg oli ületatud, näiteks “rohekat värvi viinerid”. Inspektorid andsid poe sanitaarsele seisule madala hinnangu, pöörates erilist tähelepanu tolmule nurkades ning aknalaudadel.

29. oktoobril võttis ajakirjanik Rumjantsevaga ühendust uuesti, viimane teatas jõuetusest ning soovi puudusest süüdlasi otsida. “Teate, võidelda selle masinaga on mõttetu. Praegu pean ma endale mõtlema, tööd otsima. Politseisse ma ei lähe,” ütles ta.

Samas aga sõda koertega Maardus jätkub. Vaatamata sellele, et 30. augustil Maardu linnavalitsus lõpetas lepingu Monarhiga, kaovad koerad Muuga ja Kallavere lähistel siiani. Ööl vastu 1. oktoobrit kadus Galina Pääslase maalt koer Liisi. Mikrokiibiga varustatud hundikoer oli ketis ning aia taga, kuid see ei takistanud koertekütte.

“Helistasime varjupaikadesse, kliinikutesse, isegi uurisime koertekalmistu esindajalt, kuid keegi ei ole Liisit näinud. Pole välistatud, et ta häiris kedagi ning see otsustas koera vaikselt kõrvaldada. Loomulikult keegi midagi ei näinud ja ei kuulnud,” kurdab Pääslane. Koeraomanik kavatses pöörduda ka politseisse, kuid juba kuu aega on tal julgusest puudus.

Eesti Loomakaitse Seltsi hädajuhtumite projektijuht Heiki Valner arvab, et Liisi kadumine on üks eredamaid näiteid Maardus toimuvast. Tema ei usu, et loom rööviti, pigem lihtsalt tapeti. Mis puutub Rumjantseva asjasse, siis Valneri sõnul plaanib Eesti Loomakaitse Selts ise pöörduda politseisse palvega uurida koerte mõrvamist ning spordiklubi Monarh tegevust. “Viimasel korral ütlesin Nataljale, et kui tema ei lähe politseisse, siis pole vaja minu aega raisata. Nüüd hakkame ise uurima,” avaldab oma nördimust Valner.