Ahmadinejad andis intervjuu CBS-ile enne New Yorki ÜRO peaassambleele reisimist.

Lisaks ÜRO peaassambleel esinemisel peaks ta kõnelema ka New Yorgi Columbia ülikooli tudengitele ning õppejõududele. See kavatsus on vallandanud protestiavaldusi. Öeldakse, et ülikool ei tohiks olla tribüüniks mehele, kes eitab holoausti ning keda Washington süüdistab terrorismi toetamises.

Telekanali CBS programmis „60 minutit” esitatud küsimusele, kas Iraani eesmärgiks on valmistada tuumapomm, vasta Ahmadinejad: „Kindel ei”. „Te peate saama aru, et me ei vaja tuumapommi. Me ei vaja seda. Milleks on meil pommi vaja?” ütles ta möödunud neljapäeval Teheranis antud intervjuus.

USA süüdistab Iraan, et see arendab tuumaenergia programmi varjus tuumarelva ning aitab USA vastu tegutsevaid šiiitlikke võitlejaid Iraagis. Iraan eitab mõlemaid süüdistusi.

Vastuseks küsimusele, kas USA ja Iraan on Teherani tuumaambitsioonide tõttu teel sõtta, vastas ta: „On vale arvata, et Iraan ja USA on teel sõja poole. Kes nii ütleb? Miks me peaksime sõdima hakkama? Sõda ei ole pakkumisel.”

USA sõjaväe Lähis-Ida operatsioonide juht, admiral William Fallon püüdis telekanalile Al Jazeera antud intervjuus samuti retoorikat mahendada. Vastuseks võimaliku sõjategevuse kohta, ütles Fallon: „Ei. Ma kindlasti loodan, et mitte… See pidev sõjatrummi tümistamine hämmastab mind, kuna ei ole mingil moel abiks ega kasuks.”

Eile ÜRO peaassambleeks New Yorki lennanud Ahmadinejad kordas Iraani väidet, et riigi tuumaprogramm on kavandatud vaid rahumeelseteks eesmärkideks.

„Meie plaan ja programm on väga läbinähtavad. Praegusaja poliitilistes suhetes ei ole tuumapommist mingit kasu. Kui sellest oleks kasu, oleks see takistanud Nõukogude Liidu kokkuvarisemist. Kui sellest oleks kasu, oleks see lahendanud probleemid, millega ameeriklased Iraagi vastakuti on.”

„Pommi aeg on möödas,” ütles ta „60 minutile”.

Vastuseks USA süüdistustele, et Iraan toetab võitlejaid Iraagis relvade ning väljaõppega, ütles ta: „Meil ei ole vaja seda teha”.

Vastates küsimusele, kas ta eitab Iraagi võitlejata relvadega varustamist, ütles Ahmadinejad: „See on väga selge olukord. Ebakindlus Iraagis on meie huvidele kahjulik”.

Mahmoud Ahmadinejad on veel teatanud, et ameeriklased soovivad maailma kohta teada saada teistsuguseid arvamusi teada saada ning ta ootab kannatamatult võimalust, et neile „õiget ja selget informatsiooni” anda. „USA on suur ja tähtis riik, kus elab 300 miljonit inimest. Teatud põhjustel ei ole ameerika inimesed viimastel aastatel saanud korrektset ja selget informatsiooni globaalsetest arengutest ning nad on innukad seda kuulama,” teatas Iraani ametlik uudistekanal IRNA.

Iraani riigitelevisioon vahendas Ahmadinejadi sõnu enne lennukile asumist, milles ta teatas, et ÜRO peaassamblee on „tähtis poodium”, millelt väljendada Iraani vaateid regionaalsetele ning globaalsetele küsimustele.

Ahmadienajad esineb ÜRO peaassambleel homme.