16 aasta tagust Eesti lähiajaloo üht tähtsaimat päeva meenutavad tallinlased lillede asetamisega Teletorni juurde, pidulikud tseremooniad viiakse läbi ka 20. augusti mälestuskivi juures Toompeal ja Vabaduse kella juures, teatas pealinna pressiteenistus.

Juba neljandat korda pakub see päev eakohast meelelahutust ka vabaduse taastamise aegu sündinuile. Keskpäeval algab Harjumäel neljatunnine noortebändide kontsert, kus esinevad viis ansamblit, peaesinejaks on Brides in Bloom. Sellele järgneb kontsert Raekoja platsil.

Kell 10 avab linnapea Edgar Savisaar ajaloolised Trepi tänava ja Nõelasilma värava, mis on ühtlasi meenutus Tallinna ühest traagilisimast sündmusest — 9. märtsil 1944. aastal toimunud punaväe pommirünnakust.

Värava avamisel annab Nõelasilma ja Trepi tänava ajaloost ülevaate kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa, mängib puhkpilliorkester ja laulab RAM. Nõelasilma värava kõrvale asuvasse orva tuleb videoekraan, mis näitab dokumentaalfilmi Harju tänava, sh. Nõelasilma ja Trepi tänava ajaloost, meenutamaks tänase Harju tänava piirkonna saamislugu kuni tänapäevani. Film tuleb viies erinevas keeles, keelevaliku saab igaüks ise valida ja on umbes 15 minutit pikk.

20 augusti sündmused ja üritused Tallinnas

9.00 Lillede asetamine 20.augusti mälestuskivi juures Toompeal 9.30 Lillede asetamine Vabaduse kella jalamile 10.00 Nõelasilma ja Trepi tänava avamine Harju tänaval

12.00-16.45 Harjumäel noorte bändide kontsert “Vabaduse lapsed 4 — Tallrock 2007”. Esinevad Brides in Bloom, Soterios, Speed King, Pimpfish ja The Nymph. Kontserti juhatab rockitaat Riho Baumann.

16.00-18.30 kontsert Raekoja platsil. Esinevad Meero laululapsed ja Jassi Zahharov. Ning kaheksa TV-3 superstaari-saate finalisti — Birgit Õigemeel, Luisa Värk, Rivo Kingi, Anna-Liisa Supp, Nele Kirsipuu, Mariann Saar, Mihkel Ratt ja Raimondo Laikre.

Kõik kontserdid on tasuta. Samuti on sel päeval tasuta avatud Tallinna Loomaaed, Nõmme ja Pirita spordikeskused, Tallinna Spordihall ja Nõmme ujula.