Resolutsiooni ühe algataja Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide (ERP-ED) saadiku Tunne Kelami ettepanekul on resolutsiooni sisse viidud mitu Eestit käsitlevat punkti. Parlamendi resolutsioonis tuuakse ära Eesti saatkonna töö peatamine, rünnakud diplomaatide vastu ja Eesti lipu põletamine. Resolutsioon kutsub üles olema solidaarne Eestiga ning Venemaad austama Viini konventsiooni.

“Eile kõikide fraktsioonijuhtide nõudmisel toimunud Eesti ja Venemaa suhteid arutaval erakorralisel debatil oli selgelt näha toetus Eestile. Palju kordi kõlas musketäride loosung — üks kõigi, kõik ühe eest. Täna vastuvõetud resolutsiooni õnnestus sisse viia minu parandusettepanek, mis käsitleb Venemaa hiljutisi vaenulikke aktsioone Eesti vastu,” sõnas Kelam.

Euroopa Parlament kutsub üles demonstreerima Eestile tingimusteta solidaarsust kontekstis viimaste sündmustega Tallinnas. “Samuti kutsume Venemaad üles täielikult respekteerima iga Euroopa Liidu liikmesriigi suveräänsust ning täitma Viini Konventsiooni kaitstes välisdiplomaate ja tagades saatkondade töö normaalse toimimise,” lisas Kelam.

“Kolmapäevane Venemaa teemaline arutelu tähendas sisuliselt Kremlile kollase kaardi näitamist. Tuleb anda selge signaal, et kui Venemaa tahab saada Maailmakaubandusorganisatsiooni (WTO) liikmeks, tuleb tal eelnevalt hakata järgima rahvusvaheliselt tunnustatud häid tavasid, ” nentis ERP-ED saadik.

“Antud tingimustes olen seisukohal, et Samaaras kavandatud EL-Vene tippkohtumine tuleb ära jätta. See oleks konkreetne signaal, et EL-Vene edasised suhted ei allu rutiinile, vaid on seotud tingimuslikkusega — Venemaa normaalse käitumisega,” lausus Kelam.