Lääne-Virumaal Tapa Linnaraamatukogus kõrgub üks raamaturiiul tähisega “null-liik”. Üldiselt leidub selles riiulis raamatuid kõiksugu valdkondadest, aga jaanuari lõpust juhib null-liigi laenutustabelit teos salapärase nimega “Kosmiline kood”.

”See ei ole ilukirjanduslik raamat. Praegu käib tal juba seitsmes laenutus. Kui korraga saab raamatu võtta ainult kaheks nädalaks, saame siit välja arvutada, et see on väga loetav teos,” selgitatakse Tapa raamatukogu täiskasvanute osakonnas Ekspressile.

Tapal elav Tehnikaülikooli dotsent emeeritus Lembit Joorits märgib kodulinnas ütlemata populaarsest raamatust kõneldes tagasihoidlikult, et ta ei ole maailmaehitust piisavalt uurinud, et raamatu autori Zecharia Sitchini teooriat inimkonna tekkest analüüsida. Härra Joorits on ehitusteadlane ja temale jätab “Kosmiline kood” esoteerika mulje.

”Samas on alust arvata, et tegu on ajalooliselt täpse jutuga,” jätkab Joorits, “Sitchin on ju Sumeri tsivilisatsiooni tundev teadlane. Usklikud sõdivad sellele teooriale muidugi vastu, sest see pöörab piiblis öeldu pea peale. Ma ise pole Sitchini pakutavas sajaprotsendiliselt veendunud, aga nagu öeldakse: kuni pole ümber lükatud, tuleb uskuda. See kõik võib ju nii olla, nagu ta kirjutab.” Dotsent Joorits lisab, et põhjalikumaks analüüsiks peab selle ala asjatundjate poole pöörduma ja et Sitchini teooria on laias ilmas teada juba kümmekond aastakest.