Umbes 20 rahvuslast soovis asetada okastraadist keeratud kettidega pärga pronkssõduri jalgade ette, pärjal oli kiri „Eesti rahva mõrtsukale” ning leinalint kirjaga „Eesti rahva mõrtsukatele, vägistajatele ja piinajatele”, on kirjas ERL pressiteates.

Leinalippude, küüditamist ning okupatsiooni hukka mõistvate plakatite ja pärjaga rahvuslastele tungiti samba jalamil kallale. Politsei ei suutnud eestlasi kaitsta, vaid nõudis nende lahkumist.

„Minult nõuti kohe dokumenti, loomulikult ei nõutud dokumenti üheltki venelaselt, kes mulle käsitsi kallale tuli,” räägib ERL liige Jüri Böhm. Böhmil rebiti puruks jope, teda löödi jalgade ja rusikatega. Politsei ei astunud vahele.

„Me kuuleme pidevalt üleskutseid, kuidas pronkssõduri tähendust tuleb muuta, kuidas temast võiks kujundada kõigi totalitaarsete režiimide ohvrite mälestussammas. Aga kui me lähme tähendust muutma ja punasõduri käe läbi mõrvatud eestlasi mälestama, siis tullakse meile kätega kallale. Niipalju siis sellest,” ütleb Böhm.

„Eesti politsei näitas taas, kelle poolel ta on,” ütleb ERL juht Anti Teraväe. „Kuigi kellelgi polnud võetud luba seal rahvakogunemiseks, hakati meilt kohe nõudma, kas luba on. Loomulikult pole kellelgi pärja asetamiseks kuhugi mingit luba vajagi.”

Pärg asetati lõpuks Tõnismäel ühe puu alla. Edasi liikusid rahvuslased Vene saatkonna ette, kus korraldasid piketi ning üritasid üle anda nooti Vene suursaadikule Eestis. Saatkonnast keegi välja ei tulnud, ukse fonoluku kaudu soovitati kõik paberid posti panna. Pikett Vene saatkonna juures Pikal tänaval möödus vahejuhtumiteta ja kestis umbes pool tundi. ERL nõudis piketil, et Venemaa lõpetaks Eesti siseasjadesse sekkumise ning Eesti riigi ja rahva laimamise rahvusvahelisel areenil.