Uganda president Yoweri Museveni lendas Etioopia pealinna Addis Abebasse, et kohtuda peaministri Meles Zenawiga, arutamaks rahutagamismissiooni Somaalias, teatab Fox News.

Etioopia sõjavägi kandis keskset rolli Somaalia üleminekuvalitsuse toetamisel ja islamistide purustamisel, Etioopia helikopter ründas kolmapäeval eksikombel Keenia piiripunkti, mida pidas islamistide tugipunktiks.

Euroopa Liidu liidrid arutavad samuti võimalusi Somaalia vahevalitsuse toetamiseks.

Somaalia valitsusväed on Etioopia üksuste toel alustanud väikeste islamiüksuste, sõjapealike ning lihtsalt kuritegelike gruppide maha surumist.

Keenia president Mwai Kibaki kohtus riigi sadamalinnas Mombasas Somaalia presidendi Abdullahi Yusufiga. Kibaki ütles, et Keenia ei lase end ära kasutada varjupaigana inimestel, kes üritavad piirkonna valitsusi õõnestada. Tegemist oli selge viitega suvel suuremas osas Somaalias võimu haaranud Islamikohtute liikumise liikmetele.

Keenia on kahe riigi 640 kilomeetri pikkusele piirile viinud soomukeid ja veokeid, USA merevägi on asunud patrullima Somaalia rannikul, blokeerimaks islamistidele abi saatmist või nende põgenemist.

Somaalia vahevalitsus ja Etioopia süüdistavad islamikohtuid sidemetes al Qaidaga ning on liikumise vormis kätte saanud islamiradikaale Pakistanist, Tšetšeeniast, araabia riikidest ja Kagu-Aasiast. USA väitel on Islamikohtute liikumise liidrid seotud terroriaktidega, muu hulgas USA saatkondade pommitamisega 1998. aastal Aafrikas.