Brentoni sõnul on tema ja saatkond koordineeritud hirmutamiskampaania ohver, mida korraldab Naši noorteorganisatsioon, kes kuulutab oma truudust Vene president Vladimir Putinile, teatab The Telegraph.

„Naši sidemed Kremliga on päris hästi teada,” ütles Briti Moskva suursaadik. „Nende juht on kohtunud president Putiniga palju korda ja üks Putini nõunikest oli seotud Naši loomisega.”

„Isegi, kui lepiks väitega, et nad ei allu otseselt Kremli kontrollile, selline mõjukuse tase viitab, et Kreml saaks nad peatada, kui tahaks,” ütles Brenton.

Naši liikumine on saanud kätte suursaadiku päevakava väljavõtteid ja see viitab nende seotusele Vene eriteenistusega FSB. Tänu sellele infole jälitasid liikumise liikmed suursaadikut kõikjal, kuhu mees läks. Marurahvuslikud vene noored on võtnud valve alla saatkonna ja Brentoni residentsi. Nad jälitavad teda, takistavad tema autol liikumist ning katkestavad tema kohtumisi ja koosolekuid. Ühe lõunapausi ajal hakkasid noorukid tema autot õõtsutama ja solvanguid hüüdma. Brentoni sõnul on tal hirm, et teda võidakse füüsiliselt rünnata.

Brenton ütleb, et ta ei saa Moskvas enam poodigi minna ilma ahistamiseta. „Kui ma lähen majast välja kassitoitu ostma, siis nad jälitavad mind ja hakkavad plakatitega vehkima,” räägib ta.

Naši ahistamiskampaania peapõhjuseks peetakse Brentoni osalust sel suvel toimunud opositsioonijõudude üritusel, milles süüdistati Kremlit kodanikuühiskonna piiramises. Naši väitel oli tegu „fašistliku” koosolekuga, mille eest ta peab nüüd vabandama.

Brenton pidas seal Putini suhtes kriitilise kõne, mis ärritas Mosvkat põhjalikult.

Vene valitsuse reaktsioon saatkonna korduvatele kaebustele Naši tegevuse suhtes näitas Briti-Vene suhete halba seisu juba enne Aleksander Litvinenko tapmist Londonis.

Kuigi Venemaa on liitunud Viini konventsiooniga, mis nõuab, et asukohamaa tagab diplomaatide turvalisuse, väitis Vene välisministeerium esialgu üldse, et Naši tegevuses pole midagi illegaalset. Hiljem lubas Vene välisministeerium midagi ette võtta, kuid ahistuskampaania jätkub segamatult.

Vene võimud ahistavad britte ka muul moel. Briti Nõukogule St. Peterburis tehti korduvaid puistamisi maksuameti poolt ning nüüd ähvardatakse seda üldse sulgeda tuues ettekäändeks tuleohutusnõuete rikkumist. Venemaal tegutsev BBC Vene haru sunniti eelmise aasta jooksul korduvalt saateid katkestama.

Vene vaenulikkuse põhjuseks on asjaolu, et paljud praeguse režiimi suhtes vaenulikud isikud on saanud Suurbritannias varjupaika. Eriti ärritab Moskvat Boris Berezovsky ja Ahmed Zakajevi asüül Suurbritannias.