Märtsi lõpus hakkasid pangad sarnaselt noortele peredele mõeldud eluasemelaenuga pakkuma 10protsendilise omafinantseerimisega eluasemelaenu ka noortele ja haritud inimestele. Esimesena hakkas laenu väljastama Ühispank — 21. märtsil.

“Hinnangut anda on siiski natuke vara,” ütleb panga eralaenude arendusjuht Triin Messimas. “Taotlusi on esitatud ja huvi on suur, aga usun, et paljud laenutahtjad on hetkel laenutaotlust esitamas või alles otsustavad selle kasuks.”

Nõuded laenusaajale töötas välja sihtasutus KredEx. Tänu viimase pakutavale garantiile peab oma kodu soetav noor inimene ise tasuma vaid kümnendiku maja või korteri hinnast, kuigi pangad nõuavad üldreeglina, et laenuvõtja peab ise finantseerima 34% eluaseme hinnast.

Hansapank ennustab uuele laenule suurt menu, sest sihtgrupile seatud tingimustele vastab iga kolmas seni pangast laenu võtnu. Noore oma kodu laen on mõeldud kuni 35aastastele keskeri- või kõrgharidusega inimestele, kes on töötanud vähemalt kaks aastat.

“Arvata võib, et silmas peeti perspektiivikamaid noori, kes on oma hariduse tõttu tööturul konkurentsivõimelisemad ning tulevikus suudavad laenu kindlamini tagasi maksta,” ütleb Messimas.

10% suuruse omapoolse panuse võib raha asemel välja panna ka lisatagatise kaudu, näiteks vanemate maja mängu tuues. Pikim laenutähtaeg on 30 aastat.