36-leheküljelises dokumendis nõuab parlamendikomitee USA luureasutustelt tõhusamat tööd, selgitamaks välja Põhja-Korea olukorda ja sõjalist võimsust, teatab Fox News.

Ühtlasi hoiatatakse, et Põhja-Korea tuumakatsetus viiks riigi suhted tema naabritega „uuele sügavusele“.

„Mis kõige tähtsam — Põhja-Korea tuumakatsetus võib kaasa tuua tõsiseid tagajärgi regiooni julgeolekule, kuna see võib tõugata Jaapanit, Taiwani ja võimalik, et ka Lõuna-Koread alustama enda tuumarelva programme,“ seisab raporti kokkuvõttes.

Luurekomitee hinnangul on kommunistliku režiimi tuumaprogramm „tõsiselt õõnestanud tema suhteid regioonis ja kaugemal ning destabiliseerinud Ida-Aasiat.“

Raportis öeldakse, et Põhja-Koreal on ilmselt vähemalt kaheksa kuni kümme tuumapommi ning riik on võimeline tootma neid veel hulgaliselt.

Raportis käsitletakse ka muid Põhja-Koreaga seotud teemasid, näiteks Pyonyangi katseid toota võltsdollareid, sealset massilist rahva nälgimist ning hiigelsuurt sõjalist eelarvet. Põhja-Korea sõjaväes on 1,2 miljonit meest, kuid raportis öeldakse, et vanamoelisuse ja majandusraskuste tõttu on selle sõjaväe võimekus tavasõjas kahanenud.

Eelkõige kardetakse Põhja-Korea puhul seda, et sealne reaalsusest irdunud juhtkond teeb valearvestuse, korraldades väiksema provokatsiooni, mis väljub kontrolli alt ja kasvab suureks konfliktiks.

Põhja-Korea luureteenistusi nimetatakse „agressiivseteks ja armututeks“, muu hulgas on Pyongyang tihedalt sisse imbunud ÜRO ametkondadesse.