Sel nädalal teatas USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus, et tüsedate ja ülekaaluliste laste hulk on 18 protsenti poiste puhul ja 16 protsenti tüdrukutel, kirjutab Eesti Päevaleht Online. Nelja aasta eest oli protsent 14.

Seadusandjad süüdistavad selles, et koolides saavad lapsed kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega eineid.

“Rämpstoidu müük koolides on kontrolli alt väljas,” ütles Iowa demokraadist senaator Tom Harkin. “See alavääristab meie investeeringuid kooli toiduprogrammidesse ja viib lapsed tulevikku, kus nad on tüsedad ja põevad dieetidest tulenevaid haigusi.”

Harkin ja mõlemast parteist pärit seadusandjad esitlesid seaduseelnõud, mis kohustaks põllumajandusministeeriumi panema paika toidustandardid kogu söögi kohta, mida koolides müüakse. Eelnõu eesmärk on ajada rämpstoit koolidest minema.

Praegu kehtestab ministeerium standardid riigikoolide hommiku- ja lõunasöökidele. Need söögid peavad järgima reegleid, mis nõuavad rohkem puu- ja juurvilju ning teraviljatoite, samas vähem kaloreid, rasva, suhkrut ja söögisoodat. Kuid need standardid ei kehti a la carte’i menüüdele kohvikutes, automaatides ja koolide kauplustes.

Praegu müüakse šokolaadi, limonaadi ja muid snäkke üheksas koolis kümnest. Viimase viie aasta jooksul on rämpstoit muutunud kättesaadavamaks ka põhikooliastmes.