See oli mitukümmend aastat tagasi. Uus ajastu on vahepeal saabunud, aga robotid ei ole tehastest kaugemale jõudnud ning neist ei ole saanud ideaalseid teenijaid, nii nagu Isaac Asimov ja Ray Bradbury oma romaanides ennustasid.

Hoopis internetist on saanud uue ajastu kuulutaja ja robotid paistavad kuuluvat tööstuslikku minevikku.

"1980te alguses hellitati ebarealistlikke lootusi. Tööstus ülehindas robotite võimeid," tsiteeris Reuters Robotitööstuse Liidu presidendi Donald Vincenti sõnu.

Robotite kasutamine tööstuses kasvab, nad ei ole enam pelgalt autotööstuse abimehed. Praegu Ühendriikides töös olevast 95.000 robotist töötab ainult 50 protsenti autotööstuses ja see protsent peaks lähiajal langema 30-ni.

Tänapäeva robotitööstuse kasvualad on elektroonika ja farmaatsia. 10 aasta pärast võib aga teie liha tükeldav lihunik olla robot ja südamekirurg võib olla robot.

Robotite renessanssi taga on terve rida tegureid, eriti üks, mis tegi võimalikuks ka interneti ülemaailmse leviku - tarkvara.

Aastaid töötas iga roboteid kasutav ettevõte välja oma operatsioonisüsteeme, mis oli aeganõudev ja ebaefektiivne. Nüüd on trend ühtsete operatsioonisüsteemide nagu Windows NT suunas.

Robotitehnika konsultant Koorosh Khodabandehloo on viinud Euroopas läbi mitmeid pilootprojekte, et otsustada, kas varustada robotlihunikud nugade, laserite või muude lõikeriistadega.

"Me otsustasime nugade ja ketassaagide kasuks," ütles ta.

Euroopa lihatööstus on ehitustööstuse järel kõige ohtlikum tööala, kus juhtub kõige rohkem õnnetusi. Lihunikud peavad töötama pikki tunde külmades laoruumides. Tööjõudu on raske leida, väljaõppeks kulub sageli mitu kuud ja siis võib töötaja otsustada, et talle see töö ei meeldi. Robotitel on aga ükskõik, ütles Khodabandehloo.

Tööjõunappusega on kimpus ka ostukeskused, nii et ühel päeval võib olla leti taga robot, kes võtab vastu teie krediitkaardi, pakib teie kaubad kotti ja soovib teile head päeva jätku.

Töö jätkub ka tehisintellekti kallal, mis võib viia humanoidrobotite loomiseni. HelpMate Robotics Inc töötab praegu majapidamisrobotite kallal, kellest loodetakse häid kaslasi vanuritele.

Aga kuidas jääb humanoidrobotitega, nagu android Data "Star Trekist"?

"Me ei taha roboteid, keda me vihkame või armastame. Meil on juba inimestega suhtlemisel küllalt probleeme," ütles tehisintellekti uuringutega tegelev John McCarthy, MIT tehisintellekti Labori kaasasutaja.