Kui jaanuaritormi järel süüdistati EMHI-t selles, et nad andsid üleujutuse hoiatuse alles viimasel minutil, siis nüüd arvustatakse neid liigse kiirustamise ja asjatu paanika põhjustamise pärast, kirjutab Postimees.

Pärnu maavanem ja kohaliku kriisikomisjoni juht Toomas Kivimägi imestas teisipäeva hommikul, miks ei arvestanud sünoptikud Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi täpsemat prognoosi. Sel ajal oli merevesi Pärnust juba taandumas, tõusmata ka öisel tipphetkel üle 1,32 meetri.

EMHI esmaspäeval antud ennustuse järgi pidanuks merevesi Pärnus tõusma juba sama päeva õhtuks 170 sentimeetrit üle Kroonlinna nulli ja teisipäeva hommikuks isegi kuni 2,5 meetrit keskmisest enam. See tähendanuks jaanuariuputuse kordumist.

Meresüsteemide instituut arvutas tormi puhkedes välja, et merevesi ei tõuse Pärnus Kroonlinna nullist kõrgemale kui 1,5 meetrit.

Kivimägi sõnul teadsid nad ka ise mereteadurite prognoosi, kuid tema sõnul oli loogiline võtta arvesse riiklikku ilmaennustust.

EMHI ilmprognooside osakonna juhataja Merike Merilain lausus, et nad pole kohustatud oma ilmaprognoosi kellegagi kooskõlastama. Meresüsteemide instituudiga ühenduse võtmine oli Merilaini enda initsiatiiv.

„Meie instituudis on hüdroloog olemas,” selgitas ta. „Pidin eelkõige tuginema tema arvutustele ja need olid mul enne olemas, kui ma meresüsteemide instituudist vastuse sain. Meie hüdroloogi meetodid kinnitasid, et oht on olemas, ja sellepärast andsime välja hoiatuse.”

Küberneetika instituudi vanemteadur ja Tallinna tehnikaülikooli rannikutehnika professor Tarmo Soomere nimetab ebamõistlikuks EMHI esimest prognoosi, mis sisaldas hirmutavat numbrit 2,5 meetrit üle Kroonlinna nulli. „Vee tase ei saanud Pärnus tõusta isegi kahe meetrini füüsikalistel põhjustel.”

EMHI suurim viga oli Soomere sõnul see, et nad ei pidanud enne oma prognoosi avalikkuse ette saatmist merespetsialistidega nõu.

EMHI peadirektor Jaan Saar lubas, et olukorra parandamiseks hakkab instituut tegema meresüsteemide instituudiga mereprognooside osas tihedamat koostööd. „Me oleks juba seda teinud, kuid meie eelarves pole selleks raha,” nentis ta.