„Kõigil on teada, et käiakse laidudel päris jõhkral moel kormorane maha nottimas, nüüd tahame anda õigusliku aluse, et seda valikuliselt ja vähem julmalt läbi viia,” ütles Postimehele keskkonnaministeeriumi peaspetsialist Riinu Rannap.

Vähem julm hukkamisviis lubab nende lindude mune õliga katta. Õline munakoor ei lase läbi õhku ja loode hukkub. Emalind ei saa reeglina aru, et haududa ei ole rohkem mõtet.

Munade õlitamine pole linnu suhtes leebe vahend, aga pesi ei lõhuta ja vastkoorunud poegi ei tapeta, märkis Rannap. „See, kui vahkvihas kalurid laidudel suurte malakatega pesapoegi tapavad, on jõhkram.”

Ministeerium loodab, et kormoranide leviala ohjates haukab lind Läänemere vähenevast kalavarust väiksema tüki kui seni. Mõne aasta statistika järgi sööb kormoran kala Väinamerest rohkem, kui kalurid välja tõmbavad.

Musta sulerüüga hanesuurune kormoran pesitseb Eesti rannikul ja sisejärvedel nagu lindprii. Kalurite ja jahimeste kirjutamata käitumistava ütleb, et igal võimalusel tuleb lindu taga kiusata.