„Res Publica erakond on oma maailmavaatelt lõplikult liikunud paremtsentrist paremäärmusse, kus hoolitakse ainult neist, kes ise suudavad läbi lüüa,” kirjutavad lahkujad oma avalduses.

„See ei kajasta meie veendumusi, eriti sotsiaalpoliitika valdkonnas, kuna tsentristidena hoolime meie ka neist oma rahva liikmeist, kes pole osavad, terved ja rikkad,” leiavad lahkujad.

“Res Publica on minetanud oma endise liidripositsiooni hariduse ja teadmispõhise majanduse arengu suunamisel. Res Publica juhtimisel on kasutatud võtteid, mis olid omased totalitaarsete ühiskondade parteidele. Me ei välista koostööd ühegi erakonnaga üksikküsimustes nagu hariduse ning teaduse edendamine.”

Rein Taagepera on tükk aega olnud Res Publica liikmena erakonna tugevaim kriitik, teatas erakonna esimees Taavi Veskimägi meediale saadetud vastuavalduses.

„Tema ja ta mõttekaaslaste tänane otsus on loogiline 4. juuni üldkogu valguses, mil Res Publica ütles selgelt välja: oleme parempoolne erakond,” nentis Veskimägi. „Me seisame vaba inimese eest vabal maal ja tahame, et tänased otsused lähtuksid tuleviku huvidest. Res Publica seisab aktiivse, töötahtega ja tulevikust hooliva inimese eest. Samas ei tähenda see, nagu me ei hooliks neist, kes ise endaga toime ei tule — vastupidi. Meie hoolivus on hoolivus inimesest ja tema tulevikust, et keegi ei satuks lõksu, kust tal endal puudub väljapääs. Tuleb hoolida, et nii pensionärid, puuetega inimesed kui ka aktiivsed tööinimesed saaksid ise oma elu korraldamisega toime tulla.”

Kui Res Publicast minnakse seetõttu, et ei peeta õigeks erakonna parempoolset maailmavaadet, siis tuleb sellega kaasnev seisukohtade selginemine erakonnale tegelikult kasuks, nentis Veskimägi. „See, et Rein Taagepera ja mõttekaaslased tegid selle otsuse praegu, näitab et nad ei hooli sellest, mis Res Publica on kahe aasta jooksul teinud.”

Res Publica looja Rein Taagepera nentis juba märtsis, et tema lapsuke pole enam osa lahendusest, vaid probleemist. Res Publica otsusetegijad pole suutnud poliitilisest väljenduskultuurist kõrgemale tõusta, kirjutas ta toona Eesti Päevalehe arvamusveerul.

Res Publica fraktsiooni liige Mihhail Lotman kirjutab tänase Postimehe arvamusveerul eelmiste lahkujate, Reformierakonda siirdunud Tarmo Leinatamme ja Jaanus Rahumägi käitumist analüüsides, et erakonna sisekliimat ja tulevikuperspektiive arvestades on teatud saneerimine hädavajalik. Tema sõnul lahkuvad nüüd need, kes omal ajal jooksid võitjatega lihtsalt kaasa.

Lotmani sõnul peaksid oma erakonna poliitikas pettunud riigikogu saadikud tagasi astuma, mitte mõne teise partei rüppe üle jooksma.

Reedel otsustas Riigikogu Res Publica fraktsiooni liige Jaanus Rahumägi jätta oma senise erakonna maha ja astuda Reformierakonda.

Nädal varem lahkus Res Publicast suure skandaali saatel riigikogu liige Tarmo Leinatamm ning liitus Reformierakonnaga.

Res Publica teatel pakuti talle ülehüppamise eest Vanemuise peadirigendi kohta. Leinatamm ise põhjendas erakonnavahetust sellega, et Res Publica kahe aasta jooksul suutnud end maailmavaateliselt määratleda.