Juuni lõpul otsustas Moskva ringkonnakohus, et partei on rikkunud Venemaal kehtivat seadust avalike ühenduste kohta ning partei keelustati, teatab Mosnews.com.

Prokuratuur väitis, et natsionaalbolševikud propageerivad riigi põhiseadusliku korra vägivaldset muutmist, riigi ühtsuse lõhkumist ning seadusevastaste relvarühmituste loomist Vene Föderatsiooni territooriumil.

Tõestuseks toodi väljavõtteid partei eeskirjadest, kus nähakse ette bolševistliku armee loomist, riigipiiride muutmist ja näiteks sõjalist sissetungi Kasahstani. Partei näeb ette „teise Venemaa” loomist.

Partei advokaatide sõnul oli keelamise näol tegemist esimese korraga, mil poliitiline liikumine Venemaal pärast 1991. aastat suleti.

Parteil on 17 500 liiget, kelle keskmine vanus on 20 eluaastat. Partei asutati 1994. aastal, nende liider on Eduard Limonov, kes nimetab oma parteid klassikaliseks vasakpoolseks parteiks.

Kuulsust on nad kogunud poliitiliste vastaste sõna otseses mõttes mustamisega. Tomatid, majonees, munad ja lihakraam on levinumad asjad, mida nad oma vastaste pihta loobivad. Natsionaalbolševikud on vihaselt välja astunud sotsiaalreformide vastu.

2001. aastal võeti Limonov vahi alla süüdistatuna terrorismis. Partei oli asunud koguma relvi ning moodustama sõjaväelisi üksuseid. Mees vabanes 30 kuu pärast. Kümned parteiaktivistid on ka praegu vahi all ametiasutuste ründamise eest.