Prokuratuur leiab, et Purje kasutas relva seaduslikult ning põhjendatult, sest suur kaukaasia lambakoer ründas Purjet ning mees tegutses hädakaitse seisundis.

Samuti polnud abipolitseinikul alust arvata, nagu ohustaks lask läheduses viibijaid, ütles Delfile Põhja prokuratuuri pressiesindaja Erle Rudi.

Koera liikumist ja rikošetist kuuli lendamise trajektoori polnuks abipolitseinikul olnud võimalik ennustada.

Abipolitseinik Purje palus lapse ja suure koeraga jalutanud mehel loom rihma otsa panna. Kui koeraomanik keeldus, asus abipolitseinik meest korrale kutsuma, kuid selle peale ründas teda koer.

Mees sooritas looma suunas enesekaitseks lasu, mis tabas siiski kõrval olnud last. Peremees koeraga lahkus sündmuskohalt.

“Juhtunu on ääretult kahetsusväärne ega oma mitte mingisugust õigustust. Abipolitseinik valis tekkinud probleemi lahendamiseks vale taktika, minnes jämedalt vastuollu relva kasutuse ohutusnõuetega, mistõttu töösuhe temaga on lõpetatud,” sõnas Põhja prefekt Raivo Küüt vahetult pärast tulistamist.

Seaduse järgi võib abipolitseinik tulirelva kanda ja kasutada vastavalt politseiseaduses sätestatud juhtudel ja korras ehk äärmise abinõuna, kui teisiti ei ole elu ja tervist ohtu panemata võimalik temale pandud teenistuskohustusi täita. Näiteks võib relva kasutada inimest ründava või ohustava looma kahjutuks tegemiseks.