Valges ülikonnas noort meest — Mooste mõisa kummitust — nägid ihusilmaga viimati paarikümne aasta eest kooli internaadis öövalvet teinud õpetajad, kirjutab Postimees.

Internaat on nüüd minevik, aga väikeses kooli raamatukogus näidatakse külalistele vanu uksi, mille vahelt arvatakse kummitust ilmuvat. Praegu on uste taga raamatud.

Laupäeval leiab Eesti mõisakoolides esimest korda aset terve päeva kestev külastusmäng „Unustatud mõisad”. Juunis on mõisakoolid avatud kolmel päeval ning juulis veel kahel. Kokku saab kuue päeva jooksul külastada 29 häärberit.

Kui Moostes on kummituslegend, alles hiljuti remondist tulnud Tõstamaa keskkoolis tuli krohvikihi alt välja imelik märk. Viimane mõisaomanik oli budist. Tuli välja, et märk on puhas nõidus — valge maagia märk, millega kaasneb väga suur energeetiline jõud.

Kui lakke kinnitati jõulukroon, keerles see vahetpidamata ringi. Millist mõju märk lastele avaldab, ei oska Tõstamaa keskkooli direktor Toomas Mitt öelda. Ruumis õpivad algklassilapsed. „Võiks ju proovida seal kasvatusraskustega lapsi õpetada, aga seni pole jõudnud,” ütles ta.

Igas mõisas on täistunnil külastajate ootel giid, lisaks on iga kool üles pannud näitusi ning korraldanud eraldi programmi.