Põhja politsei pressiesindaja Madis Tilga ütles Delfile, et praegu politseil ühtki kahtlustatavat Teises maailmasõjas hukkunud punaarmeelaste mälestusmärgi rüüstamise osas pole.

Samuti pole otseselt ausambale suunatud ükski kesklinna turvakaameratest.

Küll aga toimetati kainenema üks politseile plätserdamisest teatanud mees, sest too käitus agressiivselt.

“Politsei kinnitas meile eelnevalt, et Tõnismäel jälgib korda Põhja prefektuur,” lausus pressinõuniku vahendusel Tallinna linnapea Tõnis Palts. “Linna kommunaalamet on alustanud sõduri puhastamist.”

“Rääkisin siseministriga, kes ütles, et on olemas konkreetne operatsiooniplaan, kuid ta ei teadnud veel, et sõdur on üle värvitud,” lisas Palts.

“Kutsun kõiki üles rahulikuks jääma,” lausus Palts. “Tegemist on kahetsusväärse huligaansusega. Me ei tohi lasta end sellistest väljaastumistest provotseerida. Loodan, et kõik tänaseks plaanitud üritused toimuvad rahumeelselt ja probleemideta. Usun, et tallinlased leiavad endas piisavalt mõistmist ning ei võta seda intsidenti liiga tõsiselt.”

Tõnismäel oli 8.45.ajal trobikond vene keelt kõnelevaid eakamaid inimesi. Osad neist pühkisid taskurätiga silmi. Oli kuulda hõikeid: no milleks veel selline provokatsioon! Sellega nõustusid ka eesti keelt kõnelevad pealtvaatajad.

Kogu pronkssõduri esine muruplats oli täis Alfastari turvafirma töötajaid. Veidi eemal käratses vene keelt kõnelevate noorukite kamp, kellest osad kandsid Nõukogude armee vormimütse.

Kell 10 algas Tõnismäel veteranide Teise Maailmasõja lõpu aastapäeva tähistamine, kuhu tuli hinnanguliselt kohale kuni 200 inimest.