Idee paraadilt otseülekanne teha kuulub ETV programmidirektorile Ainar Ruussaarele, kirjutab SL Õhtuleht. „Minu meelest on vahva vaadata, kuidas Punasel väljakul vurab Vene sõjatehnika ja paraadi võtab vastu seltsimees Putin, Freiberga ja teised!”

Paari tunni pikkune otseülekanne Punaselt väljakult algab kell 10. Ülekannet seletab välispoliitikaekspert Peeter Kaldre koos kahe saatekülalisega, üks neist on militaarekspert, teine politoloog.

Paraad jõuab ETV ekraanile tasuta Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) kaudu. Siiski polevat ülekanne veel 100 protsenti kindel, sest EBU peab venelastega alles läbirääkimisi.

Peeter Kaldre usub, et paraad toob ETV ekraani ette rohkem vaatajaid kui 8. aprillil üle kantud paavst Johannes Paulus II matusetseremoonia.

Ruussaar ei karda, et ETV võib pälvida avalikkuse pahameele. “Kanname üle Venemaa tegelikkust, mida saab pidada ka jõudemonstratsiooniks, ja kui keegi seda ei mõista, on see sügavalt tema isiklik probleem,” sõnab ta.

Endine vabadusvõitleja Enn Tarto hinnangul peaks vastukaaluks paraadile ETV näitama ka mõnd filmi kommunismi kuritegudest. „ETV pole näidanud isegi Andres Söödi tehtud filmi minust „Üksinda ja koos”, sest kritiseerin seal poole suuga kommuniste ja räägin tõtt. Peab olema selge, et meie jaoks polnud 9. mai võit.”

Kanal 2 programmijuhi Olle Mirme paraadist ülekannet ekraanile ei tooks. TV3 programmijuhile Jüri Pihelile on arusaamatu, miks ja kellele paraadiülekanne on üldse mõeldud.